Apie užbaigtą vieną didžiausių verslo įsigijimo sandorių Lietuvos istorijoje pranešta 2021 metų liepos 15 dieną.

Įsigyti kontroliniai akcijų paketai „Kauno grūdų“, „Kaišiadorių paukštyno“, „Vilniaus paukštyno“ ir dar 31 įmonėje, veikusiose kaip „KG Group“.

Jos įkūrėjas T. Barštys tuomet sakė, kad po susijungimo su „Linas Agro Group“ šios įmonės tik dar labiau stiprės. „Ir net aktyvios konkurencijos sąlygomis kurs lietuviškų produktų sėkmės istorijas ne tik vietinėje, bet ir užsienio rinkose“, – sakė jis.

Savo ruožtu „Linas Agro Group“ valdybos pirmininkas Darius Zubas sakė, kad po sandorio bus tęsiama visų įsigytų įmonių veikla su jose iki šiol dirbančių darbuotojų komandomis.

Vėliau pranešta, kad už „KG Group“ akcijas sumokėta 73,469 mln. eurų, o kartu su įsipareigojimais, siekiančiais 70 mln. eurų, bendra pirkinio vertė siekia 143 mln. eurų.

Darius Zubas ir Tautvydas Barštys

Stipriai pažengęs pardavimas

Tačiau šiuo metu „Linas Agro Group“ keturioms Rusijoje ir Baltarusijoje veikiančioms įmonėms vietos savo struktūroje nebemato.

Kaip „Delfi“ informavo „Kauno grūdų“ ryšių su visuomene specialistė Aušra Petrauskė, yra deramasi dėl dviejų to paties pavadinimo, bet skirtingų registracijos kodų „Vitomek“ įmonių pardavimo Rusijoje ir „Belfidagro“ bei KLM – Baltarusijoje.

Jos netgi jau nebelaikomos grupės dalimi ir nebenurodomos tarp „Kauno grūdų“ dukterinių įmonių. Dabar tinklapyje galima rasti tik „KG Latvija“ ir „KG Polska“.

„Jos laikomos parduodamais objektais, o nebe mūsų įmonių grupės dalimi. „Kauno grūdų“ internetinėje svetainėje nurodome tik aktyviai mūsų veiklos grandinėje dalyvaujančias įmones, kurių rezultatai konsoliduojami.

Su „Vitomek“, „KLM“, „Belfidagro“ nebevykdome ir nebeplėtojame jokių komercinių ryšių, nebeorganizuojame joms tiekimo, nebeįtraukiame jų į bendrus veiklos rezultatus. De facto jos nebėra „Kauno grūdų“ dalimi, tikimės, kad greitu laiku tai taps ir de jure“, – sakė A. Petrauskė.

Ji dar nurodė, kad visas pardavimo detales žino jų motininė kompanija „Linas Agro Group“.

„Ji mus informavo, kad derybos dėl įmonių pardavimo yra stipriai pažengę, pardavimo sandorius sudaryti planuojama iki birželio pabaigos. „Linas Agro Group“ birželį pasibaigsiančius finansinius metus tikisi užsidaryti jau be įmonių Rusijoje ir Baltarusijoje.

„Linas Agro Group“ yra biržos įmonė, todėl negali pardavimo proceso detalėmis dalintis su žiniasklaida ar mumis anksčiau nei tai bus pranešta investuotojams, nes tokia informacija priskirtina svarbiai ir turinčiai įtakos akcijos kainai.

Detalesnę informaciją apie pardavimo eigą „Linas Agro Group“ atskleis atskiru pranešimu per „Nasdaq“ biržos informacinę sistemą arba birželio 1 dieną vyksiančiame internetiniame seminare investuotojams“, – sakė „Kauno grūdų“ atstovė.

Pirkėjų ieškojo dar iki karo

„Linas Agro Group“ finansų direktorius Mažvydas Šileika „Delfi“ sakė, kad 2021 metų liepą „KG Group“ įmonės buvo parduodamos visos kartu, neišskiriant verslų kitose šalyse.

„Įsigyta įmonių grupė labai didelė, buvo aišku, kad joje bus pertvarkų. Planavome dalį įmonių sujungti su kitomis, dalį uždaryti, nes nevykdė veiklos, o rusiškas ir baltarusiškas įmones svarstėme ateityje parduoti.

Plėsti veiklos nei Rusijoje, nei Baltarusijoje neplanavome dėl tų šalių specifikos, kurią dabar jau mato visas pasaulis. Tačiau kartu su „Kauno grūdais“ įsigyta įmonių grupė tokio masto, kad pusmečio reikėjo vien atidžiam susipažinimui su visų įmonių veikla“, – aiškino jis.

M. Šileika pridūrė, kad pirkėjų pradėta ieškoti dar iki karo, buvo vedamos derybos, bet dėl karo Ukrainoje jos nutrūko.

„Vasario 28 dieną viešai paskelbėme, kad nebevykdysime prekybos su Rusijos ir Baltarusijos įmonėmis, įskaitant ir savo pavaldžiąsias įmones tose šalyse, ir kad ieškome pastarosioms pirkėjų.

Labai daug įdirbio jau buvo padaryta: įmonės paruoštos pardavimui, padaryti vertinimai ir pan. Todėl kovo–balandžio mėnesiais suintensyvinome pirkėjų paieškas. Šiuo metu turime kitų pirkėjų, derybos eina į pabaigą, deriname sutartis ir tikimės ne už ilgo parduoti visas įmones Rusijoje ir Baltarusijoje“, – sakė jis.

Užsiima pašarais

A. Petrauskė dar pridūrė, kad naujausiais turimais duomenimis, „KLM“ dirbo 66, „Vitomek“ – 182, „Belfidagro“ – 64 darbuotojai.

„Šios įmonės šiuo metu funkcionuoja apsunkintai, nes iškrito iš bendrų mūsų tiekimo grandinių ir veikia savarankiškai“, – pastebėjo ji.

Visos keturios įmonės yra susijusios su pašarų gyvuliams ir naminiams paukščiams gamyba bei prekyba. Viena Rusijos „Vitomek“ premiksus (mišinius su mikroelementais, vitaminais ir pan.) gamina, kita – parduoda. Taip pat ir Baltarusijoje – „Belfidagro“ gamina, o KLM parduoda.

Kauno grūdai“ savo tinklapyje pateikiamoje įmonės istorijoje apie šias bendroves neužsimena. Pasakojama, kad istorijos ištakos siekia Rusijos caro Aleksandro II laikus, kada 1887 metais vykdant jo potvarkį pradėtos ir 1890 metais baigtos malūno statybos.

Patys „Kauno grūdai“ įsteigti 1993 metais. Po 3 metų įsigytas „Kaišiadorių paukštynas“, o dar po 1 metų – „Vilniaus paukštynas“. 2011 metais įsigyta „Šlaituva“ (maltų džiūvėsių gamyba), 2014 metais įsteigta „KG Latvija“ (grūdų supirkimas, prekyba pašarais).

Apie „KG Group“ planus Baltarusijoje 2017 metais rašė „Savas ūkis“.

„KG Group“ stiprina savo pozicijas Baltarusijos rinkoje – į šioje šalyje veikiančias įmones ketinama investuoti 10 mln. eurų. Veiklą Baltarusijos rinkoje per grupės įmones vykdo beveik dešimtmetį“, – rašoma publikacijoje.

2021 metais T. Barštys komentavo, kad anksčiau jo valdytos įmonės didesnio Baltarusijos valdžios dėmesio nebuvo sulaukusios.

„Tokių dalykų gal nėra, nors šaltumas santykiuose yra atsiradęs“, – LRT sakė jis.

Tuo metu dėl „Vitomek“ veiklos Rusijoje „Linas Agro Group“ turėjo gauti Rusijos federalinės antimonopolinės tarnybos leidimą įsigyjant „KG Group“. Jis buvo patvirtintas 2021 metų gegužę.

Darius Zubas

Pelningas verslas

2021 metų liepos 30 dienos akcininkų susirinkimo protokole nurodoma, kad „KG Group“ tiek tiesiogiai, tiek per „Taba Holding“ priklauso „Linas Agro Group“.

Naujausias 2021 metų spalio 29 dienos „Linas Agro Group“ akcininkų susirinkimo protokolas rodo, kad ši įmonė yra valdoma Dariaus Zubo (tiesiogiai ir per Danijoje registruotą „Akola Aps“. Į grupę taip pat yra investavę dešimt „INVL Asset Management“ fondų, akcijų turi Zigmas Milaševičius, Andrius Anusauskas (per „Pomus“), Valdas Goštautas.

Juridinių asmenų registrui pateiktos finansinės ataskaitos duomenimis, „Kauno grūdai“ 2020 metais gavo 604,8 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 6,7 mln. eurų grynojo pelno.

Tuo metu „Linas Agro Group“ finansiniai metai skaičiuojami nuo liepos 1 dienos. 2020/2021 metais „Linas Agro Group” gavo 942,4 mln. eurų pardavimo pajamų, uždirbo 14,2 mln. eurų grynojo pelno.

Grupės tinklapyje nurodoma, kad ji valdo 75 pavaldžias ir tris asocijuotas įmones, veikiančias aštuoniuose šalyse, jose dirba 5,3 tūkst. darbuotojų.

„Pagrindiniai mūsų gaminami ir parduodami produktai yra grūdai, aliejinės sėklos, pašarai ir žaliavos jiems, pienas, paukštiena ir jos gaminiai, miltai ir jų produktai, greito paruošimo produktai, naminių gyvūnų ėdalas, veterinarinės farmacijos prekės bei prekės žemdirbiams“, – rašoma tinklapyje.

„Linas Agro Group” D. Zubas laikomas vienu turtingiausių žmonių Lietuvoje. 2019 metais tyrimas „Lietuvos turtingiausieji“ jo turtą įvertino 83 mln. eurų. T. Barščio turtai tuomet įvertinti 59 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją