Naujų vietų – 300

Neseniai Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė padidinti nacionalinio stadiono žiūrovų vietų skaičių. Nuspręsta, kad šis pastatas, komplekse talpins 18 tūkst. žiūrovų.

Nepaisant šių 18 tūkst. vietų, tiksliai žinoma, kad komplekse įsikurs ir sporto centras su krepšinio, rankinio ir bokso, imtynių ir gimnastikos salėmis bei universalia arena. Pastaroji, kaip skelbta, galės būti naudojama koncertams bei kitiems renginiams. Joje tilps dar apie 5 tūkst. žiūrovų.

Be šių pastatų komplekse matysime ir daugiau objektų, tokių, kaip lengvosios atletikos stadionas, dvi futbolo aikštės ir kt., tačiau klausimų kelia komplekso projekte numatytas automobilių stovėjimo vietų skaičius.

„Visiškai naujų vietų komplekse numatyta 300“, – „Delfi“ patvirtino Vilniaus miesto savivaldybė.

Planas

Visgi, kaip buvo aiškinama, prie šių vietų prisidės „Akropolio“ uzufrukto teise šiuo metu valdoma stovėjimo aikštelė, esanti už prekybos centro, o tai automobilių stovėjimo vietų skaičių, pasak savivaldybės, leis padidinti iki 1,6 tūkst.

„Tačiau kartu reikia įvertinti ir greta stovinčio prekybos centro „Akropolis“ likusias aikšteles su 3017 vietų.

Sinergija tarp prekybos centro ir renginių erdvės parkavimo erdvių yra pavyzdys, kaip nesukuriant perteklinio kietųjų dangų ploto, spręsti automobilių stovėjimo problemą.

Palyginimui, Kauno „Žalgirio“ arena turi 400 parkavimo vietų greta arenos, o arenos svečiai naudojasi 2000 vietų prekybos centro „Akropolis“ aikštele, „Avia Solutions Group“ arena Vilniuje turi apie 500 parkavimo vietų, o didžioji dalis automobilių yra statomi aplinkui esančiose stovėjimo vietose, kurių bendras skaičius yra apie 2500“, – lygino savivaldybės atstovai.

„Žalgirio arena“, remiantis anksčiau žiniasklaidoje anksčiau pateiktais duomenimis, iš viso talpina apie 15 tūkst. žiūrovų, kai, šiuo atveju, vien nacionalinis stadionas sukvies 18 tūkst., nevertinant viso komplekso.

„Akropolis“: šiuo metu susitarimų neturime

Vilniaus miesto savivaldybė tikino, kad projekto bendrovė yra ne kartą bendravusi su prekybos centro administracija šiais klausimais.

„Būtent tarp šių subjektų būtų pasirašomi susitarimai dėl automobilių stovėjimo infrastruktūros pasidalinimo renginių metu“, – teigė atstovai.

Akropolis Group“ Rinkodaros ir komunikacijos vadovas Dominykas Mertinas tikino, kad kol kas susitarimų nėra.

„Vilniaus „Akropolis“ veikia planuojamo daugiafunkcio stadiono komplekso kaimynystėje, tad esame
suinteresuoti kuo sklandesniu eismo organizavimu ir kompleksui pradėjus veikti.

Nacionalinio stadiono projektinių pasiūlymų viešinimo metu teikėme savo pastabas ir siūlymus dėl pėsčiųjų ir automobilių srautų organizavimo sprendinių pagerinimo.

Šiuo metu jokių susitarimų dėl šalia Vilniaus „Akropolio“ esančių ir mūsų nuosavybės teise valdomų automobilių parkavimo aikštelių panaudojimo tuo metu, kai nacionaliniame stadione vyks renginiai, neturime“, – patvirtino prekybos centro atstovas.

Dominykas Mertinas

Projektuodami rėmėsi statybų techniniu reglamentu

Už daugiafunkcio stadiono komplekso projektą atsakingos įmonės UAB „Cloud architektai“ steigėjas Antanas Dagelis tikino, kad automobilių vietos skaičius projektuojant apskaičiuotas pagal statybos techninius reglamentus.

„Viso sklype numatyta 831 parkavimo vieta. Į jas jau įeina uzufruktinė aikštelė, kuria šiuo metu naudojasi „Akropolis“.

Skaičiuojama, kad 15 tūkst. vietų stadionui reikia 469 vietų. Per bendrą kompleksą, pagal paskirtis, 831 vietos pakako“, – reglamentų tvarką vardijo architektas.

Pasak jo, skaičiuojama, kad 24-25 sėdimoms vietom reikia 1 parkavimo vietos, tačiau miesto vietovėje taikomas 0,75 koeficientas.

„Tai reiškia, kad maždaug 32 sėdimos vietos turi 1 parkavimo vietą. Jeigu stadionas bus 18 tūkst. vietų, prie buvusio skaičiaus prisidės dar maždaug 90 vietų (prie 469 – red. pastaba)“, – sakė A. Dagelis.

Jis pridūrė, kad šalyse, kurios turi stadionus, automobilių parkavimo vietų būna dar mažiau.

„Tai yra įprastas dalykas. Sakyčiau, kad mūsų normos nėra tokios „žalios“, galvoje turint žaliąjį kursą“, – sakė jis.

Avulis vertinti nesiryžo

Vilniaus miesto savivaldybės teigimu, kadangi nacionalinis stadionas bus greta miesto centro, į jį patekimas bus „nesudėtingas mikromobilumo priemonėmis, viešuoju transportu ir pėsčiomis.“

„Komplekso prieigos bus pertvarkytos, sukuriant pėsčiųjų ir dviračių jungtis tarp Šeškinės ir Šnipiškių, kurios palengvins patekimą į kompleksą, taip pat bus pertvarkomos aplinkinės gatvės.

Masiniams renginiams bus organizuojami specialūs viešojo transporto reisai – tai padės išvengti didelių eismo spūsčių renginių metu. Tai yra normali praktika tiek Lietuvoje, tiek Europos miestuose, kuriuose stadionai įkurti centrinėse miesto dalyse“, – teigė atstovai.

Apie techninį projekto planą ir, konkrečiai, suplanuotą parkavimo vietų skaičių anksčiau žiniasklaidai pasisakė ir naujasis koncesininkas, „Hanner“ valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

„Žinote, tikrai nenorėčiau komentuoti to, kas buvo praeityje. Tai, kas buvo, turėtų komentuoti tie, kas kūrė tą projektą. Mūsų daugiau misija šioje vietoje yra tokia – mūsų paprašė padėti, mes įžvelgėme, kad galime padaryti gerą darbą tame, tai mes tam pasirengę.

Jeigu politikai priims tokį sprendimą, mes tą ir padarysime. O lysti ir sakyti „tas negerai, anas negerai“, tai ne mūsų misija, šiuo atveju bent jau“, – ELTAI sakė jis.

Arvydas Avulis

Laukiama tarybos sprendimo

Redakcija primena, kad amžiaus statybomis vadinamo nacionalinio stadiono darbai šiuo metu yra įstrigę.

Jas iš „BaltCap“, kuris susidūrė su reputacijos problemomis, parėmė „Hanner“ įmonė, valdoma Arvydo Avulio. Kaip paaiškėjo, buvęs fondo partneris Šarūnas Stepukonis kazino galėjo pralošti daugiau nei 30 mln. eurų.

Redakcijos žiniomis, vasario 28 d. Vilniaus miesto tarybai pritarus, statybos galėtų būti atnaujintos jau balandžio mėnesį. Iki tol, „Hanner“ turės įsigyti „Venetus capital“ įmonę, kuri šiuo metu priklauso „BaltCap“ ir taip perimti koncesininko akcijas.

A. Avulis teigė, kad stadiono statybas ketina baigti 2026 m.

Visą daugiafunkcį kompleksą sudaro Nacionalinis stadionas su sporto muziejumi viduje, sporto centras su krepšinio, rankinio, gimnastikos, bokso salėmis, trys futbolo treniruočių aikštės, tarptautinės kategorijos lengvosios atletikos stadionas su futbolo aikšte, lengvosios atletikos apšilimo zona su mėtymo sektoriais, kultūros centras su biblioteka ir 300 vietų vaikų darželis.

Norite išsakyti nuomonę ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)