Pasižvalgiusi Tenerifėje esančiose maisto prekių parduotuvėse Diana suprato, kad ne viskas čia brangu – gerokai daugiau kainuoja tik ant lietuvių kasdienio stalo atsiduriančios daržovės, kurias vulkaninės kilmės Kanarų salyne yra gana sudėtinga užauginti.

„Kad ir kaip keistai benuskambėtų, vis dėlto Tenerifėje maisto produktai pigesni, mes neskaičiavome, kiek pinigų išleidome, tačiau žinau, kad per mėnesį Lietuvoje būčiau išleidusi daugiau“, – sakė ji.

Anot neseniai iš Tenerifės grįžusios kaunietės, gerokai skiriasi ir maisto produktų kokybė, vietos gyventojai yra išrankūs ir bet ko jiems neįsiūlysi.

„Ir tai yra ne tik Kanaruose, ispanai jau kaip vokiečiai, vertinantys kokybiškus produktus“, – pažymėjo ji.

Moteris neslėpė, kad per mėnesį, kai gyveno pietų Tenerifėje, aplankė ne vieną prekybos centrą ir susidarė įspūdį apie vietos gyventojų įpročius.

„Gal būsiu ir neteisi, bet man atrodo, kad vietos gyventojai labiausiai vertina prekybos tinklo „Mercadona“ parduotuves – jos panašios į Lietuvoje esančias „Lidl“, kur tik pagal prekybos centro užsakymą yra gaminamos prekės, – sakė ji. – Ispanai perka daug, bet dažniausiai kartą per savaitę, jie taip pat skundėsi, kad pastaruoju metu kainos pakilo, bet supratau, jog ne taip ženkliai kaip Lietuvoje. Čia visada galima surasti šviežios žuvies, kuri tikrai skiriasi nuo tos, kurią mes perkame Lietuvoje. Kainos, žinoma, panašios, bet parduotuvės darbuotojai pasirinktą žuvį, jeigu pageidauja pirkėjas, vietoje išdarinėja – parsinešus į namus galima iš karto ją iškepti.“

Anot jos, dorados kilogramas kainuoja 8-9 Eur, krevetės – apie 10 Eur už kilogramą. Panašios kainos ir kitų jūros gėrybių, kurių čia tikrai gausu.

„Buvo keista matyti parduodamą šviežią tuną – kilogramas taip pat kainavo apie 10 eurų, bet vėliau sužinojau, kad pas žvejus galima nusipirkti ir pigiau“, – įspūdžiais dalijosi ji.

Anot kaunietės, mėsa Tenerifėje yra gerokai brangesnė nei Lietuvoje – pavyzdžiui, kiaulienos faršo kilogramas kainuoja apie 8-9 Eur, panaši kaina ir vištienos. Tiesa, šaldytos vištienos krūtinėlių kaina nesiekia nė 5 Eur, kai šviežia mėsa kainuoja dvigubai brangiau.

Gerokai pigesni čia ir pieno produktai – litras pieno kainuoja nuo 0,9 iki 1,5 Eur, čia jo yra labai įvairių rūšių. Graikiško stiliaus jogurto šešių mažų indelių pakuotė kainavo 1,2 Eur, sviesto, kurio čia galima nusipirkti ir sūdyto, pakelis (250 g) kainuoja 2-3 Eur.

„Radome čia ir kefyro – taip jis ir vadinasi, tačiau jis labiau panašus į jogurtą, gaminomės šaltibarščius, nelabai jis tiko, – pusės litro indelis „Mercadonoje“ kainavo 1,45 Eur, tuo metu kituose prekybos centruose tokios pačios talpos indelį matėme parduodant net po 3 Eur“, – sakė ji.

Duonos kainos panašios kaip Lietuvoje – tiesa, moters teigimu, vietos gyventojai dažniausiai perka bagetes, kurios kainuoja 0,5-1,5 Eur, o šviesios duonos kepalas, sveriantis apie kilogramą, kainuoja beveik 4 Eur.

Plaja de las Amerikas kurorte, kuris garsėja kone visą parą trunkančiomis linksmybėmis, gyvenusi Diana sakė, kad vaisius ir daržoves vietos gyventojai yra linkę pirkti iš specializuotų parduotuvių.

„Kaip tik vienos tokių mes ir gyvenome – šioje vaisių ir daržovių parduotuvėje „Los Agaves“ prekės yra pristatomos kiekvieną dieną, parduotuvė yra sudariusi sutartis su vietos ūkininkais, – pasakojo moteris. – Čia yra visko – nuo daržovių, kurias mes, lietuviai, mėgstame, iki egzotinių vaisių, kurie taip pat atplukdomi iš žemyninės Ispanijos. Stebėjausi, kaip vasario pradžioje šviežios braškės, kurių skonis nė kiek nenusileido lietuviškoms, kainavo 6-7 eurus. Vaikai jų tiek prisivalgė, kad, tikiuosi, Lietuvoje tenorės tik lietuviškų, o ne tų, kurios atvežamos kad ir iš tos pačios Ispanijos.“

Moteris neslėpė, kad Kanarų salų gyventojams net pavydi – jie ne tik visus metus gali mėgautis saule, bet ir maitintis šviežiomis daržovėmis.

„Jau buvau pasiilgusi šviežių morkų, o jų čia yra ištisus metus, kaina, žinoma, didesnė nei Lietuvoje, bet 2 eurų už kilogramą tikrai negaila, – sakė ji. – Bet labiausiai, žinoma, nustebino bulvių kaina – pigiausios kainavo 1,5 Eur, bet jos jau senos, tuo metu šviežių, ką tik iškastų bulvių kaina buvo vos euru didesnė. Bulvės Kanaruose egzotika, kaip mums bananai, kurie čia auginami ir kainuoja vos 1,15 Eur, bet banana yra maži ir tikrai skanesni, nei tie, kuriuos perkame Lietuvoje.“

Diana neslėpė, kad kartą nusprendė nusipirkti bulvių, kurios kainavo 11,5 Eur.

„Su vyru juokavome, kad perkame auksines bulves, bet taip ir yra – niekada neįsivaizdavau, kad jos tiek gali kainuoti, bet parduotuvėje mums paaiškino, jog tai egzotinių bulvių rūšis, jų auginama labai nedaug, o paragauti jų tikrai verta, skonis – lyg riešutų“, – apie juodąsias bulves kalbėjo kaunietė.

Ir čia pat pridūrė: „Ar pirkčiau dar kartą? Žinoma, bet jeigu kaina būtų mažesnė.“

Apsilankiusi daržovių parduotuvėje ji negalėjo atsistebėti, kad čia galima nusipirkti šviežių krapų ir svogūnų laiškų, kurių kainos gerokai skiriasi nuo parduodamų Lietuvoje: „Daržovės šviežios, „pundelis“ krapų kainuoja vos 0,85 Eur, o svogūnų laiškų kilogramas 3,5 Eur, kartais brangiau, matyt, priklauso nuo derliaus.“

„Negaliu pasakyti, kiek tiksliai išleidome pinigų maistui, tačiau tikrai mažiau nei Lietuvoje – apsipirkdavome kartą arba du per savaitę, pirmąją savaitę išleidome apie 150 Eur, tačiau į šią sumą įeidavo ir alyvuogių aliejus, kurio litro kaina „Mercadonoje“ yra apie 8 Eur ir jo mums užteko visam mėnesiui, taip pat šią sumą sudarė ir kiti greitai negendantys produktai, o vėliau apsipirkimas atsieidavo apie 100 Eur ar net mažiau, tačiau tikrai netaupėme ir pirkome, ką norėjome“, – Diana pažymėjo, kad Lietuvoje išleidžia gerokai daugiau.

Be to, ji pažymėjo, kad maistą namuose gamino ne kasdien: „Kartais nueidavome į restoranus, jų čia yra labai daug ir tikrai pagal kiekvieno poreikius, kainos irgi mažesnės, jeigu kalbame apie turistams pritaikytas maitinimo įstaigas.“

Moteris pasidalijo nuotraukomis, kuriose užfiksavo vaisių ir daržovių kainas. „Neabejoju, kad jos kai ką nustebins“, – sakė Diana.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)