IT sprendimus siūlančią bendrovę „Devbridge Group“ Čikagoje įkūrė penki Amerikos lietuviai.

Nuo 12 metų JAV gyvenantis įmonės prezidentas Aurimas Adomavičius pasakoja, kad kuriant bendrovę negalvota, kad kažkada didžioji dalis jos darbuotojų dirbs Lietuvoje.

„Buvome penki lietuviai, kurie Amerikoje užsiiminėjome konsultacine veikla. Vieni kitus pažinojome, susijungėme ir įkūrėme kompaniją“, - pasakojo verslininkas.

Pasak jo, po pirmųjų dvejų metų kompanijoje Čikagoje jau dirbo 14 žmonių. Pradžia verslininkams nebuvo lengva, jiems visiems tai buvo pirmas bandymas kurti verslą.

A. Adomavičius pasakojo, kad pirmieji darbuotojai buvo iš pažįstamų Amerikos lietuvių rato, todėl biure Čikagoje pirmaisiais metais buvo girdėti daugiau lietuvių kalbos nei anglų.

„Viskas išėjo taip, kad keli partneriai grįžo gyventi į Lietuvą ir nusprendėme jiems atidaryti biurą Kaune, kad nereikėtų jiems dirbti iš namų“, - prisiminė pašnekovas.

A. Adomavičius pasakojo, kad prieš trejus metus Kaune atidarius pirmą įmonės padalinį suprasta, kad Lietuvoje galima daug lengviau prisitraukti aukštos kvalifikacijos programuotojų.

„Strategiškai supratome, kad JAV mums pravartu teikti dizaino paslaugas, valdyti projektus, pardavimus, užsiimti marketingu, o Lietuvoje dirbti su inžinerija. Palanku buvo ir tai, kad Lietuvoje inžinieriai labai lengvai kalba angliškai, čia aukšta darbo kultūra“, - kalbėjo į Lietuvą kelis kartus per metus grįžtantis JAV lietuvis.

Šiuo metu „Devbridge Group“ yra įdarbinusi 85 specialistus Kaune, 5 – Vilniuje ir apie 20 Čikagoje.

A. Adomavičius nepripažįsta, kad Lietuvoje užsienio kompanijos steigia IT centrus vien dėl pigesnės darbo jėgos: „Jei lyginsime su Filipinais ar Indija, nėra čia taip ir pigu. IT sferoje kainos nėra mažos. Kai sprendėme, ar įsikurti Lietuvoje, daugiausia dėmesio skyrėme darbuotojų kvalifikacijai ir darbo kultūros kokybei. Kai dirbi Amerikos rinkoje, svarbiau kokybė, o ne kaina“.

Nesiskundžia „Devbridge Group“ prezidentas ir darbuotojų trūkumu Lietuvoje.

„Gerų specialistų surasti visada sunku, nes jų yra labai nedaug. Visada ieškome ir stengiamės pritraukti geriausius“, - teigė jis.

Plėstis Lietuvoje ir įdarbinti daugiau IT specialistų JAV lietuviai žada ir ateityje. Kitais metais planuojama darbuotojų skaičių padidinti apie 50, o po dvejų metų turėti daugiau nei 200 darbuotojų per abi šalis.

„Augimą planuojame ir Kaune, ir Vilniuje. Kol kas kitų biurų dar nesame suplanavę, bet strategiškai žiūrime ir į kitas Rytų Europos šalis – Baltarusiją, Ukrainą“, - prisipažino pašnekovas.

„Devbridge Group“ Lietuvos padalinio vadovas Viktoras Gurgždys teigė, kad į Lietuvą atsivežti IT specialistų iš Rytų kol kas nebandoma.

„Minske programuotojų atlyginimai yra didesni nei Vilniuje, tai jiems važiuoti čia nėra didelės motyvacijos. Tai mums, kaip verslui, būtų geriau patiems ten steigtis ir prisitaikyti“, - kalbėjo jis.

Pasak V. Gurgždžio, „Devbridge Group“ ieško 5-10 metų patirtį turinčių specialistų. Šie dažnai jau turi sukūrę šeimas, įsikūrę savo mieste, todėl kraustymasis į naują šalį jų per daug nevilioja.

Vis dėlto A. Adomavičius pripažino, kad su malonumu į Lietuvą bent trumpam atvyksta klientai iš Amerikos. Pasak jo, biurai Lietuvoje kartais pasitarnauja ir kaip priemonė naujiems klientams pritraukti.

„Mūsų Lietuvos biuras netgi atrodo įspūdingiau nei Amerikoje“, - teigė jis.

Kompanijos „Devbridge Group” pajamos 2012-2014 m. augo nuo 2,4 mln. JAV dolerių iki 7,2 mln. JAV dolerių. Darbuotojų skaičius per šį laiką išaugo nuo 35 iki daugiau nei 100.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)