Lietuvos statistikos departamento 2013 m. gruodžio 31 d. duomenimis, Lietuvoje daugiausia yra investavę šių šalių investuotojai: Švedijos – 10,1 mlrd. litų (23,7 proc.), Vokietijos – 4,3 mlrd. litų (10,1 proc.), Lenkijos – 4,3 mlrd. litų (10,1 proc.), Nyderlandų – 3,7 mlrd. litų (8,7 proc.), Norvegijos – 2,7 mlrd. litų (6,2 proc. visų TUI). Sukauptosios TUI Lietuvoje iš 28 ES valstybių narių sudarė 35,2 mlrd. litų (82,2 proc.), iš NVS šalių – 1,8 mlrd. litų (4,2 proc. visų TUI).

Švedijos finansų ministras: gali tekti mažinti augimo prognozes

Pirmadienį Švedijos finansų ministras nurodė, kad silpnesnis nei tikėtasi užsienio rinkų atsigavimas gali priversti finansų ministeriją mažinti 2015 metų ūkio plėtros prognozes. Apie tai praneša "Dow Jones".

Andersas Borgas teigia, kad labiausiai dėl silpnos JAV rinkos plėtros nukentės Švedijos eksportas. Taip pat skurdus pasaulio ūkio augimas smukdys ir galimas investicijas į šalį, teigia ministras.

Tai jau antrasis pareigūno prognozuojamas rodiklių mažinimas per pastaruosius du mėnesius. Kiek anksčiau, liepą, jis nurodė, kad ateinančiais metais šalies bendrasis vidaus produktas augs 3,1 proc., nors dar pavasarį buvo tikimasi sulaukti 3,3 proc. augimo. Šiais metais plėtros tempas sudarys 2,5 proc., tiesa, dar praėjusiais metais augimas sudarė 1,6 procento.

Antrąjį šių metų ketvirtį Švedijos ekonomika išbrido iš recesijos - daugiausiai jai padėjo pakilusios namų ūkių išlaidos. Tiesa, 0,2 proc. tesiekęs atsigavimas buvo silpnesnis, nei tikėjosi analitikai.

Kol kas šalies ekonomikoje, kaip ir daugelyje kitų Europos valstybių, registruojamas sunkus ir nestabilus atsigavimas - vartojimas vidaus rinkoje vos spėja kompensuoti smunkančią eksportuojamų į užsienį prekių paklausą.

Naujausias savo prognozes Švedijos finansų ministerija pateiks kiek vėliau rugpjūtį. Kol kas tiksli dokumento paviešinimo data pateikiama nėra.

EBPO indikatoriai: Vokietijai gresia ekonomikos susilpnėjimas

Pirmadienį pateiktoje Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) ataskaitoje teigiama: pagrindiniai indikatoriai rodo, kad per kelis ateinančius mėnesius Vokietijoje ekonomikos augimas išliks silpnas. Apie tai praneša "Dow Jones".

Paryžiuje įsikūrusi tyrimų tarnyba teigia: ūkio aktyvumo rodikliai informuoja apie beveik nekisiančius augimo tempus, tiesa, didžiosios besivystančios ekonomikos prie pasaulio ūkio plėtros prisidės mažiau nei per kelerius metus po 2008-aisiais įvykusios finansų krizės. Dėl tokių pokyčių pasaulio rinka šiais metais daug neaugs.

EBPO nurodo, kad silpnės Vokietijos ekonomikos augimas. Tiesa, sustiprės Prancūzijos ir Italijos ūkių plėtra, tačiau šio reiškinio teks dar kurį laiką palaukti, todėl per kelis artimiausius mėnesius daugiausiai naudos euro zonos ekonomikai atneš tik Ispanija.

Vidutinį ar silpną augimą, kaip ir euro zonos šalims, EBPO prognozuoja Indijai, Kinijai, Rusijai bei Brazilijai. "Kiek smunka" ir registruojamas Japonijos ūkio atsigavimas.

Taip pat pirmadienį savo ataskaitą pateikė ir tarptautinė reitingų agentūra "Moody's Investors Service": joje nurodoma, kad G20 ekonomikų BVP, sudarantis 90 proc. pasaulinės rinkos, šiais metais augs 2,8 proc., t.y. nuo 2013 metų augimo tempo atsiplėš vos 0,1 proc. Visgi "Moody's" prognozuoja, kad 2015 metais augimas ūgtelės iki 3,2 procento.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)