„Šiuo metu į Rusijos karo tarptautinių rėmėjų sąrašą įtraukta 31 bendrovė. Dauguma jų yra iš Kinijos. Antroje vietoje yra amerikiečių bendrovės, po to – Europos. Tikimės, kad visos tarptautinės bendrovės pagaliau nustos finansuoti žudikišką Rusijos režimą“, – sakė O. Novikovas.

Pasak jo, šiuo klausimu NACP bendradarbiauja su „World-Check“ duomenų baze. Ši sistema leidžia tikrinti sandorio šalis ir ja naudojasi bankai bei finansų bendrovės visame pasaulyje. Į registrą įtrauktos įmonės laikomos nepatikimomis partnerėmis visiems atsakingiems verslams.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į teigiamus įtraukimo į šį registrą poveikio rezultatus. Yra atvejų, kai įmonės atsisakė bendradarbiauti su Rusija, pavyzdžiui, Airijos bendrovė „Peninsula Petroleum Limited“, kuri pildo degalus laivams jūroje. Ji padarė pareiškimą, smerkiantį Rusijos karą, atsisakė teikti paslaugas Rusijos nusikalstamam režimui, ir mes ją išbraukėme iš registro“, – pridūrė agentūros vadovas.

„Ukrinform“ anksčiau pranešė, kad rugpjūčio 7 dieną NACP atkūrė penkių Graikijos laivybos bendrovių statusą tarptautinių karo rėmėjų sąraše, nes šios bendrovės neįvykdė sąlygų, dėl kurių buvo susitarta per derybas dėl jų išbraukimo iš sąrašo.

Naujausia informacija, NACP į tarptautinių karo rėmėjų sąrašą įtraukė Bermudoje įsikūrusią bendrovę „Bacardi Limited“ – didžiausią pasaulyje privačią tarptautinę alkoholinių gėrimų bendrovė, parduodančią savo gaminius daugiau kaip 170-yje šalių.

Daugelio pirmaujančių tarptautinių prekės ženklų savininkų pasitraukimas iš Rusijos alkoholio rinkos sumažino konkurenciją ir sukūrė galimybių tiems, kurie liko. Taigi, pasinaudodamas susidariusia padėtimi, bendrovės filialas Rusijoje „Bacardi Rus“ per vienerius metus, kai Ukrainoje vyko karas, importavo prekių už 169 mln. dolerių.

Tarp gerai žinomų bendrovės prekių ženklų – brendis „Baron Otard“, „D'USSÉ“, džinas „Bombay“, romas „Bacardi“, tekila „Cazadores“, degtinė „Gray Goose“, viskis „Dewar‘s“, „William Lawson‘s“, „Aberfeldy“ ir kiti gėrimai („Martini“, „St-Germain“, „Bénédictine“).

Iš viso „Bacardi“ priklauso daugiau kaip 200 prekių ženklų, įskaitant bendrovės romą, kuris yra geriausiai parduodamas romo prekės ženklas pasaulyje.

Prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą, „Bacardi“ paskelbė įšaldanti eksportą į Rusiją ir nutraukianti investicijas į reklamą, tačiau vėliau ši pranešimo dalis iš oficialaus pareiškimo dingo. Taigi, bendrovė ir toliau tiekė savo produkciją į Rusiją už milijonus dolerių ir samdė papildomus darbuotojus.

Rusijos federalinės mokesčių tarnybos duomenimis, „Bacardi Rus“ apyvarta 2022 metais išaugo 8,5 proc. iki 32,6 mlrd. rublių (303 mln. eurų), grynasis pelnas išaugo 206,5 proc. palyginti su 2021 metais, o į šalies agresorės biudžetą ji sumokėjo beveik 11 mln. eurų pelno mokesčio.

Kitos jau anksčiau įtrauktos į sąrašą bendrovės yra: „DP World“, „Unilever“, „Zhejiang Geely Holding Group“, „Dahua Technology“, „Kerui Group“, „Hikvision“, „Mondelēz International, Inc.“, „CK Birla Group“, „OTP Bank“, „Great Wall Motor“, „Xiaomi Corporation“, „SLB (former Schlumberger)“, „China State Construction Engineering Corporation“, „Yves Rocher“, „Raiffeisen Bank International“, „Buzzi Unicem“, „Metro“, „Auchan“, „COMNAV TECHNOLOGY LTD.“, „P&G (Procter & Gamble)“, „Bonduelle“, „Liberian International Ship & Corporate Registry“, „eKassir“, „Mondi Group/Mondi PLC“, „Danieli“, „OpenWay Group“, „Leroy Merlin“, „Dynacom Tankers Management Ltd.“, „Delta Tankers Ltd.“, „Thenamaris Ships Management“, „Minerva Marine Inc.“, „TMS Tankers Ltd.“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją