Kaip daiktai atsiduria VMI žinioje?


Kaip teigė mokesčių inspekcijos kancleris Dainius Jasiulis, VMI pasiekia ne tik brangenybės, bet ir kitos prekės, kurios būna referuotos valstybės nuosavybėn. Valstybės parduodamą turtą žmonės dažnai tikisi įsigyti mažesnėmis kainomis. Vis dėlto, pasak D. Jasiulio, įvairių daiktų, esančių VMI žinioje, kainos yra nustatomos specialistų pagalba.

„Jos atsiranda teismui priėmus sprendimą dėl konfiskavimo ir yra perduodamos Valstybinei mokesčių inspekcijai, užtikrinti jų administravimą ir realizavimą. Juvelyrinio gaminio vertę nustato Lietuvos prabavimo rūmai. Perėmus prekę – mes pateikiame prekę Lietuvos prabavimo rūmams, kurie nustato kainą ir ta nustatyta kaina mūsų partneris realizuoja šią prekę savo internetinėje parduotuvėje arba fizinėje vietoje“, – pasakojo D. Jasiulis.

Kaip teigė D. Jasiulis, šiuo metu konfiskuotų gaminių, kurie jau yra patekę į rinką, vertė siekia net 31 tūkstantį eurų.

„Praeitais metais, 2023 metais, tokių gaminių mes realizavome už 7,5 tūkstančio“, – atskleidė jis.

O gaminių ten pasitaiko tikrai įvairių.

„Nuo žiedų, grandinėlių, iki kitos juvelyrikos. Tai gali būti įvairūs dirbiniai, kurie yra iš tauriųjų metalų, tame tarpe ir brangakmeniai“, – teigė D. Jasiulis.

Tiesa, praėjusiais metais šioje rinkoje pasitaikė ir išskirtinių gaminių.

„Išskirtinė prekė, kuri buvo parduota brangiausiai, buvo 1500 eurų vertės kolje“, – sakė D. Jasiulis.

Papuošalai

Be to, pasak D. Jasiulio, dažnu atveju, valstybei perduotos brangenybės – realizuojamos ne itin sparčiai.

„Tai nėra greitai realizuojamas turtas. Iš principo, tai yra juvelyrika, kurios kaina mūsų neverčia ją realizuoti kiek galima greitesniais tempais. Yra išskirtinės prekės, kurios mums perduodamos ir kurias reikia realizuoti labai greitai. Galima paminėti 2023 metais perduotas realizavimui trąšas, kurios turi savo galiojimo laikotarpį. Tada buvo skelbiamas viešasis aukcionas, kurio metu prekės buvo įsigytos“, – pasakojo jis.

Pasakė, kokius kriterijus turi atitikti partneriai


Dabar VMI ieško įmonės, kuri artimiausius trejus metus pardavinėtų konfiskuotus daiktus. Pašnekovas paaiškino, kokius kriterijus turėtų atitikti partneris, kad galėtų bendradarbiauti su VMI.

„Kriterijai yra nurodyti viešųjų pirkimų svetainėje, bet pabrėšiu esminį kriterijų – turi būti įmonė skaidri, tai yra atsakingas mokesčių mokėtojas“, – pabrėžė D. Jasiulis.

Valstybinė mokesčių inspekcija

Pasak jo, būtent brangakmenių ir juvelyrikos realizavimui šiuo metu yra ieškoma tik viena atsakinga įmonė.

Prekes galima įsigyti ir internete


LNK žinios apsilankė ir vienoje iš įmonių, kuri prekiauja konfiskuotomis brangenybėmis. Pardavėja Svetlana pademonstravo, kur ir kokie konfiskuoti daiktai slepiasi jų parduotuvėje.

„Čia išdėliotas auksas. Pirma eilė yra žiedai, paskui eina auskarai, pakabukai ir grandinėlės. Antroje ir trečioje lentynose yra sidabras“, – teigė UAB „Vilmarlita“ pardavėja.

Papuošalai

Be to, ten galima rasti ir gintaro gaminių.

„Mes turime ir pakabukų, ir auskariukus su gintaru. Taip pat, turime ir žiedų. Labai didelis pasirinkimas yra sidabrinių pakabukų su zodiako ženklu“, – teigė Svetlana.

Pasak jos, visus šiuos papuošalus galima įsigyti ir elektroninėje parduotuvėje.

„Turime ir internetinę parduotuvę, kur žmonės taip pat viską mato. Viskas yra nurodyta, su nuotraukomis, su kainomis – su viskuo“, – teigė pardavėja.

Visą reportažą rasite LNK portale: