„Arba vadovaukite, arba pasitraukite – tokį sprendimą turi priimti Vokietija“, - per interviu „The Financial Times“ sakė milijardierius ir filantropas.

„Arba priimkite visai likusiai Europai skirtą likimą, rizikuokite kartu su visais nuskęsti, arba pasitraukite iš euro zonos, nes, jums pasitraukus, euro zonos problemos palengvės. Viskas priklauso vien nuo Vokietijos požiūrio. Jeigu ji ir toliau laikytis griežtos išlaidų mažinimo politikos, neatsisakys itin griežto defliacinio požiūrio, nenusileis šiuo klausimu, galbūt bus geriau, jeigu ji pasitrauks“, - mano G. Sorosas.

G. Sorosas, aršus Europos integracijos šalininkas, tačiau nuo 2010 metų negailintis kritikos Vokietijai dėl krizės euro zonoje sprendimo metodų, gyrė paskutinį Europos centrinio banko sprendimą vėl pradėti supirkinėti euro zonos šalių valstybines obligacijas ir įvardijo tai kaip svarbų žingsnį į priekį.

„Tai efektyvus sprendimas. Jis netgi gali padėti pagrindus problemos sprendimui. Tačiau visgi tai tik laikina priemonė, o ne galutinis sprendimas“, - konstatuoja G. Sorosas.

Vien naujiena apie galimą Europos centrinio banko įsikišimą gali sumažinti rizikos priemokas, kurias Madridas privalo sumokėti už savo obligacijas, tačiau to nepakanka, norint sustabdyti šiuo metu jau įsisukusią defliacijos spiralę, sako G. Sorosas. Milijardierius teigia, tikėjęs, jog Madridas pagalbos neprašys iki paskutinės akimirkos - kol „nebus visiškai priremtas prie sienos“.

Reikalavimas iš tokių šalių kaip Ispanija ir Italija kuo griežčiau taupyti dar padidins prarają tarp skolintojų ir įsiskolinusiųjų: „Tai žingsnis į priekį kuriant nuolatinę dvisluoksnę Europos struktūrą“.

G. Sorosas davė aiškiai suprasti, jog pats labiausiai norėtų, kad Vokietija ne pasitrauktų iš euro zonos, o atsisakytų defliacinio požiūrio ir pradėtų su savo partneriais elgtis kaip „geranoriškas vadovas“.

„Politiniu požiūriu tai būtų labai skaudus smūgis. Visi mano pažįstami Europos vienybės šalininkai šokiruoti idėjos, kad Vokietija galėtų palikti euro zoną. Visi labiau laukia kardinalių Berlyno pokyčių. Kai tik jie pamatys galimas išlaidas, užsinorės pasilikti“, - sako G. Sorosas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)