Mokslininkai analizavo 300 tūkst. žemos kvalifikacijos darbininkų iš penkiolikos įmonių duomenis. Jų darbui buvo būdingas mažas pastovumas: darbininkai toje pačioje įmonėje pradirbdavo vidutiniškai 99 dienas. Tačiau studijos autoriai pastebėjo, kad žmonės toje pačioje įmonėje pradėdavo dirbti 15 proc. ilgiau, kai jų tinkamumą darbui įvertindavo algoritmai, rašo svetainė qz.com.

Internetinio testo metu buvo vertinamas maždaug trečdalis (94 tūkst.) kandidatų, kurie buvo klausinėjami apie techninius įgūdžius, charakterio bruožus, kognityvinius gebėjimus ir tinkamumą darbui. Remdamasis rezultatais, algoritmas įvertindavo kiekvieną kandidatą tam tikra spalva: žalia (labai tinka darbui), geltona (tinka vidutiniškai) arba raudona (mažai tinka darbui).

Tie darbuotojai, kuriuos įvertino kompiuteris, įmonėje pradirbdavo 15 proc. ilgiau negu tie asmenys, kurie buvo pasamdyti be algoritmo įvertinimo.

Mokslininkai taip pat stebėjo tuos atvejus, kai darbdaviams būdavo leidžiama elgtis savo nuožiūra ir samdyti žmogų ignoruojant algoritmo rezultatus. Tačiau tokie sprendimai pasižymėjo prastais rezultatais, pažymi mokslininkai. „Veiksmų laisvė buvo stipriai susijusi su prastesniais rezultatais“, - teigė jie.

Žalią įvertinimą gavę asmenys įmonėje pradirbdavo vidutiniškai 12 dienų (11 proc,) ilgiau negu geltoną įvertinimą gavę asmenys, kurie, savo ruožtu, pradirbdavo 17 dienų (18 proc.) ilgiau negu raudoną įvertinimą gavę kandidatai.

Mokslininkai taip pat žiūrėjo, ar darbdavių savo nuožiūra pasamdyti žmonės dirbdavo produktyviau, nors ir trumpiau, tačiau jie nustatė, kad taip nėra. Kompiuterio rekomendacijų nepaisymas neduodavo nieko gera.

Gali būti, kad kompiuteris itin tinka atrenkant darbuotojus didelio meistriškumo nereikalaujantiems darbams, kai darbuotojo pasirinkimo sėkmę nulemia du rodikliai – darbo įmonėje trukmė ir produktyvumas.

Tačiau aukštesnės kvalifikacijos pozicijoms gali reikėti kitų sėkmės rodiklių. Turint galvoje, kad žmonės linksta samdyti tuos kandidatus, su kuriais norėtų praleisti laisvalaikį, o ne tuos, kurie geriausiai tinka darbui, gal iš tikrųjų kompiuteriui vertėtų patikėti darbuotojų atranką?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)