Šalis gegužės mėnesį privalo sugrąžinti beveik 1 mlrd. eurų įsiskolinimą, tačiau situacija tampa dramatiška - jau netrukus Graikijos iždas gali likti visiškai tuščias.

Europos centrinio banko (ECB) vadovas Mario Draghi savaitgalį įspėjo, kad Graikija turi "įdėti daugiau darbo" norėdama gauti finansinę paramą.

Derybininkai mėgina pasiekti susitarimą iki penktadienį numatyto euro zonos finansų ministrų susitikimo.

Baiminamasi, kad Graikija gali tapti nemokia ir būti priversta palikti euro zoną.

Graikijos premjeras Alexis Tsipras skubiai turi surasti lėšų valstybinio sektoriaus darbuotojų atlyginimams išmokėti, kaip ir šalies įskolinimams padengti. Kad gautų finansinę paramą, jis turi pasiekti susitarimą su euro zonos kreditoriais - ECB, Europos Sąjunga (ES) ir TVF - ir pristatyti ekonomines reformas.

"Dabar reikia įdėti daugiau darbo, daug daugiau darbo, ir skubiai, - sakė M. Draghi savaitgalį. - Mes visi norime, kad Graikijai pavyktų. Viskas dabar priklauso nuo Graikijos vyriausybės".

Paklaustas, ar Graikija gali tapti nemoki, M. Draghi atsakė: "Net nenoriu mąstyti apie tokį scenarijų... Graikijos vadovai nuolat kartoja, kad yra pasirengę laikytis savo įsipareigojimų".

Į Graikijos valstybines įstaigas jau buvo kreiptasi dėl savanoriškos paramos, bet dabar toks prašymas jau, regis, taps nurodymu, kurį vykdyti bus privaloma.

Graikijos vyriausybės potvarkiui dar turi pritarti parlamentas. Čia turima galvoje valstybines institucijas ir vietos valdžios įstaigas, išskyrus pensijų fondus ir kai kurias valstybines įmones, skelbia "Reuters".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)