Kol kas neaišku, kiek rimtai Graikijos valdžia svarstė tokius planus, kuriuos esą inicijavo buvęs Graikijos energetikos ministras Panagiotis Lafazanis ir buvęs šalies finansų ministras Yanis Varoufakis. Abu ministrai liepą savo postų neteko. Nepaisant to, Graikijos opozicija, gavusi tokios prieštaringai vertinamos informacijos, reikalauja oficialaus paaiškinimo.

Informacija apie alternatyvų planą pasirodė sekmadienį. Visą praeitą savaitę buvo aiškinamasi, ką valdančiosios partijos vadovybė turėjo galvoje, kalbėdama apie galimą alternatyvą diržų veržimosi politikai, kurią galiausiai Graikijos valdžia buvo priversta priimti.

Maždaug ketvirtadalis iš 149 Graikijos parlamente esančių partijos „Syriza“ deputatų pasisakė prieš diržų veržimosi politiką, kuri buvo būtina norint gauti 86 mlrd. eurų naujų paskolų. Dabar didžiausias premjerui Alexui Tsiprui tenkantis uždavinys – pasirūpinti, kad partija neskiltų.

Sekmadienį per interviu „RealNews“ P. Lafazanis sakė raginęs valdžią priešintis Europos centriniam bankui.

P. Lafazanis, „Syriza“ frakcijos lyderis, pasisakęs už drachmos grąžinimą, sakė, kad toks alternatyvus planas leistų sklandžiai mokėti pensijas ir atlyginimus valstybinio sektoriaus darbuotojams net ir tuo atveju, jeigu Graikija būtų priversta atsisakyti euro.

„Pagrindinis tokio sprendimo tikslas – užtikrinti, kad Graikijos ekonomika ir graikai išgyventų, o tai, remiantis Konstitucija, yra pagrindinė kiekvienos valdžios pareiga“, – sakė dabar jau buvęs ministras.

Konservatyvusis dienraštis „Kathimerini“ rašė, kad Y.Varoufakis buvo sakęs, kad nedidelė grupelė „Syriza“ narių rengė planą slapta įsibrauti į mokesčių inspekcijos duomenų bazes ir padaryti mokesčių mokėtojų duomenų ir kodų kopijas. Esą toks planas B buvo sumanytas pristatyti alternatyvią mokėjimų sistemą, kuri būtų naudojama uždarius bankus.

Reaguodamas į tokius pareiškimus, išsakytus per investuotojų konferenciją liepos 16 dieną, Y. Varoufakis, anot „Kathimerini“ sakė, kad slapta kopijuojami graikų prieigai prie internetinių mokesčių sąskaitų naudojami slaptažodžiai, kurie bus naudojami kuriant naujus PIN kodus kiekvienam mokesčių mokėtojui, atliekančiam mokėjimus šalies viduje.

Taip būtų sukurta alternatyvi bankininkystės sistema, leisianti bent šiek tiek laisviau kvėpuoti, kol agresyvi Europos centrinio banko politika smaugia mūsų bankus“, – tada sakė Y. Varoufakis.

Y. Varoufakis, norėdamas palengvinti derybas su kreditoriaus, iš posto pasitraukė, tačiau ir toliau aršiai nepritaria pasiektam susitarimui dėl Graikijos gelbėjimo plano.

Remiantis minėtuoju slaptu planu, kuris esą buvo parengtas dar prieš A. Tsipro pergalę rinkimuose sausį, mokėjimai naujoje mokėjimų sistemoje turėjo vykti eurais, tačiau per labai trumpą laiką buvo galima pereiti ir prie drachmos – „vos vienu paspaudimu“.

Y. Varoufakis „The Daily Telegraph“ pripažino, kad skelbiamos citatos gana tikslios, tačiau kai kuriuos jo žodžius Graikijos žiniasklaida iškraipė – esą sukurtas įspūdis, kad nuo pat pradžių planuota grįžti prie drachmos.

„Toks kontekstas kuria įvaizdį, kad buvau labai netikęs finansų ministras, netgi planavau savotišką sąmokslą. Tai tėra bandymas niekais paversti visus penkis šios vyriausybės darbo mėnesius ir išmesti mus į istorijos šiukšliadėžę“, – pareiškė pasipiktinęs buvęs ministras.

Graikijos finansų viceministras Dimitris Marsas neigia, kad šalies vyriausybė kada nors aptarinėjo planus iš Graikijos atimti eurą. „Jau ne kartą sakiau, kad tokios diskusijos vyriausybės lygmenyje niekada nevyko“, – tvirtina D. Mardas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (151)