„Mums nenorime daugiau pagalbos..., bet mums reikia erdvės kvėpuoti", - A.Samaras sakė po derybų Berlyne su Vokietijos kanclere Angela Merkel, pridūręs, kad Graikijos reformų pažangos įvertinimas greitai parodys, kad Atėnai pasiekė „rezultatų.

Graikija turėtų likti euro zonoje

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį tvirtino norinti, kad skolų prislėgta Graikija liktų euro zonoje, taip pat sakė tikinti, jog Atėnai daro viską, kad išspręstų savo problemas.

A.Merkel šiuo komentarus išsakė po derybų su Graikijos premjeru Antoniu Samaru, kurie pareiškė, kad Atėnams reikia daugiau "erdvės kvėpuoti", kad galėtų vykdyti numatytas taupymo priemones ir reformas, atversiančias kelią į tolesnę tarptautinių donorų pagalbą, tačiau teigė neprašantis daugiau pinigų.

"Mes nenorime daugiau pagalbos..., bet mums reikia erdvės kvėpuoti", - Graikijos lyderis per vertėją sakė spaudos konferencijoje Berlyne, kurioje taip pat dalyvavo A.Merkel.

Graikija gerbs ir vykdys savo įsipareigojimus, sakė jis, pridūręs, kad yra įsitikinęs, jog tarptautinių auditorių ataskaita, kurios laukiama ateinantį mėnesį, parodys, jog naujoji Atėnų vyriausybė greitai pateiks "rezultatų".

"Esu giliai įsitikinęs, kad naujoji Graikijos vyriausybė, vadovaujant premjerui Samarui, daro viską, kad išspręstų problemas, kurias patiria Graikija, - A.Merkel sakė žurnalistams. - Žinome, kad tai reikalauja didelių aukų..., ir Vokietija visada sakydavo, kad palaikys Graikiją."

"Noriu pasakyti labai aiškiai: nuo skolų krizės pradžios visada leisdavau tai suprasti, ir tai taip pat yra visos federalinės vyriausybės tikslas - kad Graikija būtų euro zonos dalis, ir aš noriu, kad Graikija liktų euro zonos dalimi", - pažymėjo kanclerė.

"Tai nukreipia visas mūsų diskusijas, nes žinome, kad euras yra daug daugiau nei vien valiuta. Tai idėja", - pridūrė ji.

A.Samaras Berlyne viešės dvi dienas, o vėliau išvyks į Paryžių tartis dėl savo prasiskolinusios šalies ateities 17 narių turinčioje euro zonoje, senkant Atėnų finansų atsargoms, o naujai Europos lėšų injekcijai pakibus ant plauko.