„Mes esame finišo tiesiojoje, jau greitu laiku pasieksime susitarimą, – sakė Graikijos premjeras Alexis Tsipras po spaudos konferencijos Finansų ministerijoje. – Jau labai greitai galėsime pateikti daugiau informacijos“.

Kiek anksčiau Graikijos vyriausybės šaltinis pranešė, kad ekspertai, atstovaujantys Atėnams ir jų kreditoriams, trečiadienį Briuselyje pradeda rengti ilgai lauktą darbinio lygio susitarimą. A. Tsipras užsiminė, kad šios paskutinės derybų dienos gali būti nelengvos, ir palinkėjo visiems derybų dalyviams „rimties ir ryžto“.

Europos Komisijos vicepirmininkas, euro reikalų ir socialinio dialogo komisaras Valdis Dombrovskis kiek anksčiau pabrėžė, kad vis dar būtina išspręsti „keletą svarbių klausimų“.

„Žinoma, būtina aptarti dar keletą svarbių klausimų, susijusių su fiskaliniais uždaviniais, pirminio pertekliaus planiniu rodikliu, fiskalinėmis priemonėmis, pensijų reformomis, darbo rinka“, – sakė jis.

Anot Graikijos vyriausybės šaltinio, į susitarimo projektą bus įtrauktas žemo pirminio pertekliaus planinis rodiklis, PVM ir pensijų sistemos reformos. Bet netgi nedidelį pirminį perteklių šaliai bus sunku pasiekti, nes neapibrėžtumas dėl skubotų rinkimų ir keturis mėnesius trukusios derybos vėl įstūmė šalį į recesiją.

Jonathanas Loynesas, vyriausiasis „Capital Economics“ ekonomistas Europos reikalams, tvirtino, kad Graikijos kreditoriai iš Europos vargu ar pritars planams iš esmės restruktūrizuoti Graikijos valstybinę skolą, kuri šiuo metu siekia 312 mlrd. eurų ir, tikėtina, šiais metais išaugs iki 180 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Todėl mes tebesilaikome nuomonės, kad bet koks susitarimas, kuris bus pasiektas šiomis dienomis, bus tik laikino pobūdžio ir neišspręs esminių klausimų – Graikijos ekonomikos traukimosi ir didėjančios skolos naštos“, – sakė jis.