Apie tai praneša AP.

Graikijos statistikos tarnyba nurodo, kad šalies ūkis antrąjį šių metų ketvirtį augo vos 0,2 proc. lėčiau nei tuo pačiu 2013 metų laikotarpiu. Toks smukimas yra mažiausias nuo pat trečiojo 2008 metų ketvirčio. Taip pat dokumente nurodoma, kad Graikijos BVP pirmąjį ketvirtį buvo vos 1,1 proc. mažesnis, nei rodė pirminiai ekspertų duomenys. Tiesa, tarnyba konkrečių abiejų ketvirčių duomenų nepateikia.

Po šešerių recesijos metų, kuriuos šalyje sukėlė pasaulinė finansų krizė, ir augančio Graikijos biudžeto deficito dauguma ekonomistų prognozuoja, kad antrąjį šių metų ketvirtį ūkio plėtra bus vidutinio lygio.

Nurodoma, kad nuo pat 2008 metų, kai prasidėjo recesija, šalies ūkis susitraukė maždaug ketvirčiu, nes valdžia buvo priversta imtis griežtų, tačiau galinčių padėti sumažinti deficitą priemonių - mažino valstybės išlaidas, didino mokesčius - taip buvo siekiama gerinti finansinę situaciją ir kuo skubiau grįžti į pasaulines finansų rinkas, kuriose lėšų suteikti galėjo partneriai iš euro zonos ar Tarptautinis valiutos fondas.

Capital Economics“ analitikas Jamesas Howatas teigia, kad Graikijos ekonomika "regis, pamažu kyla iš ankstesnės bedugnės". Tiesa, jis vis dėlto įspėja, kad atsigavimas kol kas ir toliau išlieka netvarus, ypač tai matyti analizuojant įmonių politiką ir vartojimą vidaus rinkoje, nors šaliai ir padeda bumas turizmo sektoriuje. „Augimas šalyje ir toliau išlieka per silpnas tam, kad be rimtos pašalinės pagalbos sumažintume susidariusią milžinišką viešojo sektoriaus skolą“, - teigia jis. Šiuo metu šalies įsiskolinimai sudaro maždaug 174 proc. BVP.

„Mes iš krizės dar neišbridome, - sako Graikijos finansų ministro pavaduotojas Christos Staikouras. - Tačiau einame į priekį. Krizė iš pradžių paveikė kelis asmenis, o tik vėliau visą šalį, tad ir pagerėjimas iš pradžių bus matomas fiskalinėje statistikoje, o tik vėliau jį pajusime realiojoje ekonomikoje ir visuomenėje.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją