„Padaryta techninė klaida, kuri buvo daroma beveik kiekvienais metais, pernai Mykolas Majauskas to nepadarė, opozicija neatkreipė dėmesio, tai pagarba opozicijai, kad pastebėjo ir kankina mus. Dėl tokio vyksmo niekas nevyksta, na, įvyks po kelių dienų arba kitą savaitę. Terminus biudžeto svarstymui reikalingus išlaikysime“, – antradienį Seime žurnalistams teigė E. Gentvilas.

„Tikiuosi, kad balsų (biudžeto projektui – ELTA) nepritrūks, Tomo Vytauto Raskevičiaus pasamprotavimai, kuriuos jis šiandien ir realizuoja, netaps kasdienybe. Tikiuosi iš kolegų atsakingo žiūrėjimo į priekį. Nesmerkiu šiandieninio jų balsavimo, galbūt procedūriškai jie ir teisingai pabalsavo (...), bet svarbu, kas apskritai vyks su biudžetu ir Laisvės partija vertins bendrus koalicinius įsipareigojimus“, – pažymėjo jis.

„Laisviečiai“ situacijos nedramatizuoja

„Laisviečių“ seniūnas Vytautas Mitalas teigia nesureikšminantis šios situacijos. Pasak jo, balsavimo nereiktų sieti ir su įtampomis valdančiosios koalicijos gretose.

„Nieko nematau, kas čia labai dramatiško atsitiko. Jei šiek tiek pasikoreguos biudžeto svarstymo grafikas, dėl to niekas nesugrius“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Mitalas.

„Tai nieko nesako apie koalicijos tvarumą“, – pridūrė jis.

Tuo metu „darbiečių“ pasiūlymą palaikęs Tomas Vytautas Raskevičius nurodo, kad rėmėsi Seimo statutu. Anot politiko, prieš svarstant šį projektą, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) turėjo pateikti kitų komitetų siūlymų vertinimus – tačiau to nepadarė.

„Aš balsavau naudodamasis statuto normomis. Statutas labai aiškiai sako, kad Biudžeto ir finansų komitetas pateikia savo nuomonę dėl Seimo komitetų pateiktų siūlymų biudžetui. Ir vakar koalicijos seniūnų pasitarime ši problema buvo įvardinta, kad opozicija tokį klausimą kelia. Buvo sprendimas ieškoti konstruktyvių sprendimų“, – savo poziciją dėstė T. V. Raskevičius.

„Matome, šiandien į salę atėjus tas klausimas nebuvo išspręstas. Tai manau, kad reikia biudžetą svarstant laikytis statuto ir atitikti jo reikalavimus – kad sutarimo dėl biudžeto būtų galima ieškoti ne tik valdančiojoje daugumoje, bet ir su opozicinėmis frakcijomis“, – pabrėžė jis.

Politikas taip pat neigė, esą šis balsavimas signalizuoja apie įtampas koalicijoje.

„Laisvės partija yra valdančiosios koalicijos dalis, laikomės koalicijos sutarties, remiame Vyriausybę ir jai pirmininkaujančią Ingrida Šimonytę“, – pridūrė jis.

Antradienį iš Seimo plenarinių posėdžių buvo išbrauktas pirmasis 2024 m. valstybės biudžeto svarstymas.

Už tokį opozicinės Darbo partijos frakcijos siūlymą balsavo 63, prieš – 53, susilaikė 6 parlamentarai.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis pateikęs siūlymą tikino, kad Seimo BFK išvada dėl biudžeto neatitiko parlamento statute keliamų reikalavimų.

Tuo tarpu BFK pirmininkas Mindaugas Lingė aiškino, kad tokios komiteto išvados yra įprasta praktika, o siūlymai biudžetui yra nepagrįsti finansiniais šaltiniais.

Už siūlymą balsavo du „laisviečiai”


Siūlymas išbraukti biudžeto svarstymą iš antradienio darbotvarkės buvo priimtas opozicijos frakcijų atstovų ir dviejų „laisviečių”, Ievos Pakarklytės ir Tomo Vytauto Raskevičiaus dėka. Jeigu minėti du parlamentarai būtų balsavę prieš arba susilaikę, tuomet dėl siūlymo būtų reikėję perbalsuoti.