Dzūkai ir Pietų Lietuvoje poilsiaujantys miestiečiai baravykus iš miško jau tempia ne pintinėmis ar kibirais, o pilnomis bagažinėmis.

Suvartoti ar paruošti žiemai tokį gausų laimikį – gerokai sunkiau, negu pririnkti. Greta marinavimo, sūdymo ir vis labiau populiarėjančio grybų šaldymo neužmirštamas ir pats seniausias jų konservavimo būdas – džiovinimas.

Juolab, kad jų reikia ne vienam tradiciniam lietuviškos virtuvės patiekalui nuo privalomos ant Kūčių stalo silkių mišrainės su džiovintais baravykais iki pyragėlių su grybų įdaru. O džiovintų grybų kaina, grybavimo sezonui pasibaigus, pakyla iki 60-70 eurų už kilogramą.

Duonkepes krosnis, kuriose grybus džiovindavo mūsų protėviai, sodybose išsaugojo tik nedaugelis, o miestiečiai jas matė tik kine arba Rumšiškių liaudies buities muziejuje. Grybų, vaisių ir vaistažolių džiovinimui dažniausiai naudojami specialiai tam skirti elektriniai prietaisai – vaisių ir grybų džiovintuvai. Būtent jie šiomis dienomis tapo perkamiausiais buitinės technikos prietaisais, o Druskininkų parduotuvėse pirkėjai džiovintuvus tiesiog iššlavė.

Elektronikos ir buitinės technikos prekybos tinklo „Topo centras“ Druskininkų parduotuvėje belikęs vienas, pats brangiausias, kainuojantis 99 eurus, „Vido“ 500 W galios džiovintuvas. Vos paklausti apie šias prekes, parduotuvės konsultantai prisipažįsta nesitikėję tokios paklausos: turėjo atsivežę kiniškų, kainuojančių nuo 30 eurų, bet per porą dienų druskininkiečiai išpirko visus.

„Vakar užsivežėm – iškart pirkėjai visus išnešė. Užsakysime dar, bet kažkodėl mums daug neveža, matyt ir kituose miestuose paklausa padidėjusi, nes grybai ne tik prie Druskininkų dygsta. Liko paskutinis nedidelis 320 W galios už 35,99 euro“, – sakė Druskininkų „Senukų“ buitinės technikos skyriaus pardavėjai.

Visi džiovintuvai išpirkti Druskininkų „Maxima XX“ prekybos centro buitinės technikos skyriuje. Leipalingio miestelio IĮ „Jurkeda“ statybinių medžiagų ir buities technikos parduotuvėje jų taip pat nė vieno neliko – žadėjo užsakyti.

Tik, jei nespės iki grybapjūtės pabaigos, pirkėjų tokiai specifinei prekei teks laukti iki kitos vasaros.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)