Pagaliau garsiai prasitarta apie planus Lietuvoje organizuoti loteriją, kurios dalyvių (pirkėjų ir paslaugų gavėjų) turimi kasos kvitai virstų loterijos bilietais.

Portalas DELFI daugiau nei prieš metus rašė apie šį kai kuriose valstybėse išbandytą būdą ištraukti pinigus iš šešėlio. Tuomet buvo akcentuota, kad tokios idėjos valdžios koridoriuose sklando jau kuris laikas, tačiau niekas iki šiol nesiryžo jos įgyvendinti.

Atrodo, kad dabar sprendimas į mokesčių administravimą įtraukti visus gyventojus tampa realybe.

Kvitas – galimybė susigrąžinti dalį mokesčių

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) teigimu, minėta loterija – tai tik vienas iš būdų, kaip gyventojus įtraukti į mokesčių administravimą.

Šiuo metu Lietuvoje diegiama išmanioji mokesčių administravimo sistema. O kvitų loterija ar kitos priemonės gali padėti suefektyvinti mokesčių administravimą.

Pasak projekto vadovės Eglės Ramanauskienės, diegiant šią sistemą kartu bus siūloma taikyti ir daugiau priemonių, kurios skatintų gyventojus prašyti kasos kvitų.

Be loterijos, pasak jos, gali būti taikomos ir mokestinės lengvatos gyventojams: kai gyventojai gali susigrąžinti dalį mokesčių už išlaidas prekėms ar paslaugoms iš rizikingų sektorių.

Pasak VMI, kad šios idėjos būtų įgyvendintos, reikalinga sulaukti Finansų ministerijos ir Vyriausybės pritarimo.

VMI pabrėžia, kad kvitų loterija padėtų ne tik kovoti su neapskaitytomis pajamomis, bet ir su „vokeliais“, nes būtent nelegaliai atlyginimai dažnai ir mokami iš neapskaitytų pajamų.

Premjero Algirdo Butkevičiaus atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė teigė, kad premjeras kvitų loterijos klausimais nusiteikęs teigiamai.

„Valstybinė loterija paskatintų skaidrumą mokesčių srityje, motyvuotų pirkėjus reikalauti kasos čekių. Tokia loterija galėtų pradėti veikti tuomet, kai Lietuvoje bus baigta diegti išmanioji mokesčių administravimo sistema, ir duomenis apie kasos čekius bus galima centralizuotai surinkti per minėtą sistemą. Veikiant šiai skaitmeninei sistemai loterijoje galėtų dalyvautų kvitus parduotuvėse už nupirktas prekes gavę žmonės“, - teigė ji.

Pasak premjero atstovės spaudai, preliminariai tokia loterija galėtų būti įgyvendinta 2016 metais.

„Kvitų loterijos pasaulyje nėra naujiena. Portugalija skatina pirkėjus parduotuvėse reikalauti čekių, sudarydama galimybę vėliau su tais kvitais dalyvauti loterijoje ir laimėti automobilį. Panašios loterijos organizuojamos Slovakijoje, Maltoje, Gruzijoje. Tad Lietuva galėtų pasinaudoti gerąja praktika, pirkėjas būtų suinteresuotas, kad pardavėjas jam išduotų kasos kvitą, taip būtų išvengta mokesčių nuslėpimo. Koks tai galėtų būti prizas, dar nėra nuspręsta. Galbūt būtų galima apdovanoti ne vieną žmogų, bet keliasdešimt, kurie pirko tam tikras prekes ar paslaugas, kuriose aiškiai nurodytas sumokėtas PVM. Kartu su finansų ministerija bus svarstoma, kaip tą loteriją organizuoti“, - patikino ji.

Siūlo paskaičiuoti, ar atsipirks

Rūta Bilkštytė
Mokesčių ekspertė bei konsultacijų kompanijos „Fidexperta“ steigėja Rūta Bilkštytė valstybinę loteriją įvardijo kaip vieną iš būdų įtraukti piliečius į pajamų legalizavimą ir didesnį mokesčių surinkimą.

Pasak jos, mokesčių administravimo kaštai labai dideli, o piliečių įtraukimas į mokesčių administravimą, skatinimas reikalauti kasos čekių padeda burti atsakingą visuomenę.

„Tai leidžia mokesčių administravimą vykdyti kiekvieno visuomenės nario indėliu“, - teigė ji.

Vis dėlto specialistė pabrėžė, kad valstybinės loterijos organizavimas taip pat pareikalaus papildomų kaštų – tiek diegiant informacinių technologijų sistemas, tiek viešinant akciją.

„Tai brangus malonumas, daugiau gal šou detalė, kurią reikėtų apsvarstyti ir paskaičiuoti, ar toks projektas ekonomiškai naudingas“, - pridėjo ji.

DELFI primena, kad tokia mokesčių surinkimą skatinanti loterija jau išbandyta Taivane, Gruzijoje, Kroatijoje, Portugalijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)