Ikiteisminiam tyrimui vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūra, tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Panevėžio apygardos valdybos pareigūnai. Tyrimas pradėtas pagal Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) perduotą informaciją.

Įtariama, kad anksčiau buvęs vienos žemės ūkio bendrovės (ŽŪB) direktoriumi, kaltinamasis galimai imitavo jos pajų pardavimą ir vadovo pakeitimą, tačiau pareigūnai įtaria, kad asmuo ir toliau galėjo neoficialiai jai vadovauti.

Veikdamas kaip neoficialus ŽŪB, kuri nevykdė mokestinių prievolių (nemokėjo mokesčių), direktorius, jis į šios bendrovės apskaitą galimai įtraukė fiktyvų grūdinių kultūrų įsigijimo sandorį, kurio vertė – per 321 tūkst. eurų. Po to į tos pačios bendrovės apskaitą jis įtraukė galimai tikrovės neatitinkančius dokumentus apie parduotus grūdus, sandorio vertė buvo nurodyta daugiau nei 357 tūkst. eurų. Grūdai tariamai parduoti bendrovei, kurią valdė pats kaltinamasis.

Toliau galimai tęsdamas fiktyvių sandorių grandinę, kaltinamasis suorganizavo dar vieną, įtariama, fiktyvų sandorį – grūdų pardavimą už daugiau nei 186 tūkst. eurų uždarajai akcinei bendrovei, kurioje jis ėjo komercijos direktoriaus pareigas.

Įtariama, kad tokie sandoriai iš tiesų neįvyko, o į neva pardavusių ir tariamai pirkusių bendrovių finansines apskaitas buvo įtrauktos galimai suklastotos sąskaitos faktūros bei pirkimo–pardavimo sutartys.

Skaičiuojama, kad tokia fiktyvių sandorių grandinė padarė nemažai žalos – valstybei nebuvo sumokėta daugiau nei 61 tūkst. pridėtinės vertės mokesčio bei beveik 24 tūkst. eurų pelno mokesčio.

Asmeniui pateikti kaltinimai dėl apgaulingo finansinės apskaitos tvarkymo, mokesčių vengimo, teikiant neteisingus duomenis apie pajamas, kai mokesčių suma viršija 750 MGL, bei dokumentų klastojimo.

Šiame tyrime Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija pareiškė civilinį ieškinį dėl valstybei nesumokėtų beveik 51 tūkst. eurų mokesčių.

Tyrimą organizavusi Panevėžio apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Sigita Šabliauskienė surašė kaltinamąjį aktą ir bylą perdavė nagrinėti Panevėžio apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją