Pasak Finansų ministerijos, ECOFIN posėdžio metu bus aptartas ekonominis ir finansinis Rusijos karo prieš Ukrainą poveikis ir paramos Ukrainai mobilizavimas, įskaitant būdus šiam tikslui panaudoti Rusijos užšaldytą turtą, esantį ES teritorijoje.

„Diskutuodami dėl paramos Ukrainai negalime ignoruoti dramblio kambaryje – dėl sankcijų užšaldyto Rusijos turto. Turime nebijoti jau artimiausiu metu priimti teisiškai pagrįstus sprendimus. (...) Preliminariu vertinimu, toks sprendimas leistų per metus Ukrainos poreikiams sutelkti apie 3 milijardus eurų“, – teigė M. Liutvinskas.

Informuojama, kad ministrai taip pat tęs diskusijas dėl ES fiskalinių taisyklių peržiūros.

„Nors tarp šalių narių yra platus sutarimas, kad būtina užtikrinti viešųjų finansų tvarumą vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu, numatant pakankamai erdvės ekonomikos augimui svarbioms investicijoms, vis dar išsiskiria šalių narių nuomonės dėl konkrečių skolos naštos ir deficito mažinimo reikalavimų“, – rašoma išplatintame pranešime.

„Lietuva diskusijose nuosekliai siekia, kad peržiūrint fiskalines taisykles būtų įvertinta pasikeitusi saugumo situacija ir numatytas tam tikras lankstumas investicijoms į gynybinių pajėgumų didinimą“, – nurodė Finansų ministerija.

ECOFIN metu taip pat bus aptartas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) įgyvendinimas bei tvirtinamas Lietuvos RRF plano pakeitimas.

Finansų ministerija primena, kad spalio 23 dieną EK teigiamai įvertino „Naujos kartos Lietuva“ plano papildymo projektą naujomis investicijomis. Atnaujinto plano apimtis padidės iki 3,8 mlrd. eurų, iš kurių apie 1,5 mlrd. eurų sudarys RRF paskolų dalies investicijos, kurios bus nukreiptos į žaliąją pertvarką ir šalies ekonomikos konkurencingumo stiprinimą.

EG posėdyje vyks ministrų diskusija dėl euro zonos makroekonominių perspektyvų, fiskalinės politikos koordinavimo kitais metais bei fiskalinės ir monetarinės politikos sąveikos. Taip pat ministrai diskutuos apie situaciją Bankų sąjungoje ir tolesnius žingsnius gilinant ES kapitalo rinkų sąjungą.

Penktadienį vyksiančiame ECOFIN posėdyje bus siekiama sutarimo dėl kitų metų ES biudžeto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją