„Šis EK siūlymas, reglamentuojantis prieigos prie finansinių klientų duomenų mechanizmą, yra naudingas patiems klientams, verslo plėtrai ir suteikia daugiau galimybių siūlyti naujus produktus. Jame yra jautrių klausimų – duomenų perdavimo saugumo užtikrinimas, papildomos investicijos finansų įstaigoms kuriant integruotą duomenų dalijimosi sistemą ir kiti. Todėl kviečiame rinkos dalyvius ir vartotojus aktyviai dalyvauti visuose dokumento nagrinėjimo etapuose“, – sakė finansų viceministrė Vaida Markevičienė.

Birželio 28 d. EK pateikė pasiūlymą dėl „Prieigos prie finansinių duomenų reglamento“, o Finansų ministerija pakvietė visas suinteresuotas šalis pateikti pastabas minėtam pasiūlymui ir prisidėti prie bendros Lietuvos pozicijos formavimo, primenama pranešime.

Pasak ministerijos, reglamentu siekiama atpiginti finansines pasaugas klientams skatinant skaitmeninę transformaciją ir spartinant duomenimis grįstų verslo modelių pritaikymą Europos Sąjungos finansų sektoriuje.

Vartotojai turės daugiau galimybių spręsti, kam ir kokiu tikslu suteikti leidimą naudoti jų duomenis, jiems bus sukurtos sąlygos valdyti visus savo leidimus, o finansų įstaigos, turinčios duomenis, kuriais nori dalintis su kita finansų įstaiga, bus įpareigotos tuos duomenis pateikti nemokamai, nepertraukiamai ir realiuoju laiku, nurodo ministerija.

Taip pat, pasak ministerijos, duomenys turės būti standartizuoti ir judėti per taikomųjų programų sąsajas, tokiu būdu užtikrinant aukštą duomenų ir jų dalinimosi mechanizmų saugumo standartą. Siekiant reaguoti į itin greitai kintančias rinkos sąlygas ir naująsias technologijas, rinkos dalyviams bus suteikta galimybė patiems apsispręsti dėl techninių specifikacijų.

Finansų įstaigoms bus sudaryta galimybė susitarti dėl kompensacinio mechanizmo tarp duomenų naudotojų ir duomenų turėtojų, kuriems bus privaloma diegti taikomųjų programų sąsajas, pažymima pranešime.

Taip pat reglamentu bus sudarytos sąlygos steigtis naujiems finansų rinkos dalyviams –finansinės informacijos paslaugos teikėjams. Reglamentu nustatomi reikalavimai, kuriais vadovaujantis bus autorizuojami šios paslaugos teikėjai, praneša ministerija.

Preliminariai planuojama, kad po diskusijų, pateiktų pastabų ir vertinimų, reglamentas Europos Sąjungoje galėtų įsigalioti nuo 2026–2027 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją