Buvo tikinama, kad Vakarų šalių bendrovės, nepaisydamos Maskvos invazijos į Ukrainą, Rusijoje ne tik tęsė veiklą, bet ir susikrovė milijardus dolerių, tačiau bėda ta, kad Kremlius joms neleidžia naudotis savo pinigais, taip norėdamas „nedraugiškas šalis“ pastatyti į vietą.

Suskaičiuota, kad tokių šalių bendrovėms priklauso 18 mlrd. iš 20 mlrd. dolerių rusiško pelno, kurį užsienio bendrovės deklaravo vien 2022 metais. Duomenis, kaip skelbė, surinko Kyjivo ekonomikos mokykla.

„Financial Times“ rašė, kad kalbant apie „nedraugiškų“ valstybių kilmės bendroves, ir toliau aktyviai veikiančias Rusijoje, Austrijos bankas „Raiffeisen“ skelbė, kad didžiausios 2022 metų pajamos siekė 2 mlrd. dolerių.

JAV bendrovės „Philip Morris“ ir „PepsiCo“ uždirbo, atitinkamai, 775 mln. dolerių ir 718 mln. dolerių.

Švedijos vilkikų gamintojas „Scania“ Rusijoje uždirbo 621 mln. dolerių ir atsidūrė daugiausia ten uždirbančių bendrovių sąrašo viršuje.

„Philip Morris“ užsienio portalui komentuoti situacijos nepanoro. „PepsiCo“ ir „Scania“ į žurnalistų užklausą taip pat nesureagavo.

Redakcija ne kartą rašė, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą verslai ir organizacijos visame pasaulyje ėmėsi atsakomųjų veiksmų – nutraukė savo prekių tiekimą, pasitraukė iš šalies bei apribojo bet kokius ryšius su Rusija ar Baltarusija.

„Delfi“ jau anksčiau rašė apie iš Rusijos dar neišėjusias ir veiklą ten tebevykdančias užsienio įmones. Daugiau apie jas skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)