„Nuostabu matyti, kad startuolių sektorius visiškai grįžta į savo vėžes ir klesti. Nors prieš metus matėme, kad darbuotojų skaičiaus ir apyvartos augimo tempai sumažėjo, o daug įmonių susidūrė su finansiniu neapibrėžtumu ir investiciniai sandoriai buvo nukelti vėlesniam laikui, visgi manoma, kad neigiamas pandemijos poveikis visam sektoriui išnyko“, – pranešime spaudai teigė vyriausybinės iniciatyvos „Startup Estonia“ vadovė Eve Peeterson.

Tarp pradedančiųjų Estijos įmonių didžiausią apyvartą pasiekė „Bolt“ – 279,5 mln. eurų (pusę sektoriaus apyvartos), „Adcash“ – 17,5 mln. eurų, „Paxful“ – 13,7 mln. eurų, „Crezu“ – 11 mln. eurų ir „3Commas Technologies“ – 10,8 mln. eurų.

Šiuo metu „Startup Estonia“ duomenų bazėje yra užregistruota 1 216 pradedančių įmonių. Keturiasdešimt keturios duomenų bazėje esančios įmonės – 4 proc. duomenų bazėje esančių įmonių – tai įmonės, įsteigtos 2021 metais.

Daugiausia startuolių – 10 – buvo įsteigta verslo programinės įrangos ir paslaugų srityje, 6 startuoliai buvo įsteigti vartojimo prekių ir paslaugų srityje, o finansų technologijų ir sveikatos technologijų srityse – 4 nauji startuoliai.

Mokesčių ir muitinės valdybos duomenimis, Estijos startuoliai per pirmuosius šešis šių metų mėnesius iš viso sumokėjo 56 mln. milijonų eurų darbo mokesčių.

Šių metų birželio pabaigoje Estijos startuoliuose iš viso dirbo 6 938 žmonės.

Darbo užmokestis neatskaičius mokesčių, kurį moka Estijos startuoliai, beveik dvigubai viršija šalies vidurkį.

Pirmąjį pusmetį vidutinis bruto darbo užmokestis Estijos startuoliuose buvo 2 685 eurai – 7 proc. daugiau nei pernai.

Palyginimui, vidutinis darbo užmokestis startuolių sektoriuje 2020 metais buvo 2 398 eurai.

Kalbant apie pradedančiųjų įmonių demografinę sudėtį, didelių pokyčių neįvyko, o tendencijos yra panašios į 2019 ir 2020 metus – moterys sudaro 36 proc. darbuotojų startuoliuose, o vyrai – 64 procentus.

Šių įmonių darbuotojų amžius vis dar yra palyginti jaunas: 46 proc. darbuotojų yra 21–30 metų, o 41 proc. – 31–40 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją