Estija, Latvija bei Lietuva praėjusį mėnesį perspėjo, kad Rusijos plačiai skleidžiami GPS trikdžiai didina aviacijos incidentų grėsmę.

„Šiandien iškvietėme (Rusijos) reikalų patikėtinį dėl GPS trikdžių skleidimo, kuris yra taisyklių pažeidimas... ir daro rimtą žalą oro eismui“, – sakė Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna socialiniame tinkle „X“.

„Rusijos hibridinė veikla, trikdanti mūsų normalų gyvenimą Estijoje ir Europoje, turi būti nutraukta“, – pridūrė jis.

Praėjusį mėnesį oro bendrovė „Finnair“ pranešė, kad iki gegužės 31 dienos stabdo skrydžius į Estijos Tartu miestą dėl GPS trikdžių, du jos skrydžiai dėl to buvo priversti pasukti atgal į Helsinkį.

Tuomet „Finnair“ teigė, kad „Tartu oro uoste gali būti įdiegtas laikinas alternatyvus priartėjimo sprendimas, kuriam nereikalingas GPS signalas“.

GPS trikdžiai gali „sutrukdyti lėktuvui priartėti ir nusileisti“, sakė bendrovė, pridurdama, kad trikdžiai „šioje vietovėje yra gana dažni“.

Finnair yra vienintelė oro transporto bendrovė, vykdanti tarptautinius skrydžius į šį Estijos oro uostą.

Čekija šią savaitę iškvietė Rusijos ambasadorių dėl pastaruoju metu pasikartojančių kibernetinių atakų, kurias vykdė grupuotė, kaip teigiama, susijusi su Rusijos karine žvalgyba.

Vokietija laikinai atšaukė savo ambasadorių Rusijoje po to, kai kanclerio Olafo Scholzo partijos nariai tapo taikiniais per, Berlyno teigimu, valstybės remiamą Rusijos kibernetinę ataką.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją