Šis dokumentas leis naudotis vietos internetinėmis paslaugomis, atidaryti banko sąskaitas ir registruoti bendroves, neatvykstant į Estiją, praneša Zdnet.

Be to, tokių leidimų savininkus planuojama atleisti nuo mokesčių mokėjimo, jeigu gautos lėšos bus reinvestuojamos į Estijos ekonomiką.

Norint gauti naują statusą, teks įveikti patikrinimą, koks vyksta ir siekiant gauti vizą, taip pat teks pateikti savo biometrinius duomenis – pirštų atspaudus arba skenuotą akies rainelės vaizdą.

Iš pradžių paduoti prašymo pretendentai turės atvykti į Estiją, tačiau jau po metų valdžia tikisi asmenybės patvirtinimo ir prašymo padavimo procesą perkelti į užsienyje esančias konsulines atstovybes.

Ši idėja buvo svarstoma septynerius metus. Dabar, jeigu Estijos parlamentas be ilgo delsimo priims atitinkamas įstatymų pataisas, naujus asmens dokumentus virtualiems rezidentams bus galima išduoti jau šių metų pabaigoje.

Vyriausybėje tikimasi, kad iki 2025 metų 1,4 milijono gyventojų turinčioje Estijoje elektroniniais rezidentais taps apie 10 milijonų užsieniečių. Ryšių ir visuomenės informacinių sistemų tarnybos vadovo pavaduotojas Taavi Kotka pareiškė, kad dešimt milijonų elektroninių gyventojų – didelis tikslas, demonstruojantis šalies ambicijas.

„Mes norime sukurti infrastruktūrą ir leisti bendrovėms, tiek Estijos, tiek užsienio, naudotis šia infrastruktūra. Taip siekiama praplėsti mūsų šalies sienas. Dabar Estijoje suskaičiuojama 80 tūkstančių kompanijų, jeigu mums pavyks padvigubinti šį skaičių elektroninės pilietybės dėka, tai bus puikus rezultatas“, - aiškino vieną efektyviausių ir patogiausių „elektroninės pilietybės“ sistemų pasaulyje sukūrusios tarnybos pareigūnas.

Ekspertai naujoje iniciatyvoje jau įžvelgė galimybę pritraukti verslininkus, kuriems reikia banko sąskaitų Europos Sąjungoje. Pavyzdžiui, dabar norint atidaryti banko sąskaitą, reikia pačiam atvykti į skyrių, kad jo darbuotojai galėtų vizualiai patvirtinti kliento asmenybę.

T. Kotkos manymu, jeigu žmogaus asmenybę jau patvirtino valstybės atstovai arba Estijos konsulato darbuotojai, būtinybės papildomai ją tikrinti nėra. Verslininkų, kuriuos sugundys galimybė per vieną dieną atidaryti banko sąskaitą ir registruoti bendrovę euro zonoje, gali būti nemažai.

Priminsime, kad šiuo metu prašyti laikino leidimo gyventi Estijoje verslo tikslais gali užsienietis, kuris į komercinės įmonės veiklą Estijos teritorijoje investavo mažiausiai 65 tūkstančius eurų (per 224 tūkstančius litų). Individualus verslininkas tokiu tikslu turi investuoti mažiausiai 16 tūkstančių eurų (per 55 tūkstančius litų).

Estijos Vidaus reikalų ministerija neseniai pasiūlė supaprastinti nuolatinio leidimo gyventi gavimą stambiems investuotojams, pasirengusiems paremti Estijos ekonomiką daugiau nei milijono eurų (3,45 milijono litų) suma.

Kiek kainuos virtualaus rezidento statusas, nesuteikiantis teisės atvykti į šalį, tačiau galimai leisiantis paprasčiau gauti Šengeno vizą, nepranešama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)