Teismas Varšuvai gegužę nurodė nutraukti lignito – žemos kokybės rusvųjų anglių – gavybą atviro tipo Turuvo kasykloje. Skundą dėl šios kasyklos pateikusi Praha tvirtino, kad didelės apimties lignito gavyba kelia pavojų aplinkai kitoje sienos pusėje ir pažeidžia ES teisę.

Tačiau Lenkijos vyriausybė atsisakė vykdyti šį nurodymą ir aiškino, kad tai sukels „riziką“ šalies energetiniam saugumui, nes kasykloje išgaunamomis anglimis kūrenama elektrinė, pagaminanti apie 7 proc. šalies elektros.

Birželį Praha Europos Sąjungos Teisingumo Teismo (ESTT) teismo paprašė Lenkijai skirti 5 mln. eurų per dieną baudą už tai, kad šalis nenutraukia gavybos šioje kasykloje.

Abiejų šalių vyriausybės taip pat pradėjo oficialias derybas dėl šios padėties ir pažadėjo siekti susitarimo.

Be Čekijos, dėl kasyklos ir jos planuojamos plėtros skundėsi ir Vokietija. Abi šios šalys teigia, kad dėl kasyklos aplinkinėje teritorijoje taip pat yra padidėję triukšmo lygis ir dulkių kiekis.

Tačiau ir kasyklą, ir elektrinę valdanti didžiausia Lenkijos energetikos grupė PGE anglis Turuve planuoja išgauti iki 2044 metų.

Nuo 1904 metų veikiančioje kasykloje dirba apie 4 tūkst. žmonių.

Anksčiau beveik vien tik anglių energiją vartojusi Lenkija dabar imasi plėtoti atsinaujinančių šaltinių energetiką.

Šiuo metu maždaug 65 proc. Lenkijos energetikos šaltinių sudaro anglys, iš jų 17 proc. – lignitas. Maždaug 25 proc. šalies energijos gaunama iš atsinaujinančių šaltinių.

Šalis yra pažadėjusi savo paskutinę kasyklą uždaryti iki 2049 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)