ES prekybos politika persvarstoma Briuseliui besitikint glaudesnio bendradarbiavimo su naująja JAV prezidento Joe Bideno administracija, praėjus ketveriems įtemptų santykių metams, kai šalį valdė protekcionizmo šalininkas Donaldas Trumpas.

ES, didžiulei rinkai, kurią sudaro 450 mln. žmonių, praeityje sunkiai sekėsi pasiekti užsibrėžtus prekybos politikos tikslus susidūrus su JAV protekcionizmu ir kitomis kliūtimis.

Vienas aukšto rango Europos Komisijos (EK) pareigūnas pristatė naują prekybos strategiją, nustatysiančią naujus tikslus ateinančiam dešimtmečiui.

„Iššūkiams, su kuriais susiduriame, reikalinga nauja ES prekybos politikos strategija“, – sakė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis, atsakingas už bloko prekybos politiką.

„Prekybos politika turi palaikyti „žaliuosius“ ir skaitmeninius mūsų ekonomikos pokyčius ir imtis vadovaujamo vaidmens siekiant PPO reformos“, – sakė jis.

Naujoje strategijoje EK siūlo, kad būsimi prekybos sandoriai apimtų 2015 m. Paryžiaus klimato susitarimą. Kaip pavyzdys pateikiamas ilgų derybų pareikalavęs ES prekybos susitarimas su „Mercosur“ – bloku, kuris apima Argentiną, Braziliją, Paragvajų ir Urugvajų. Jam yra kilusi grėsmė iširti dėl nerimo, susijusio su masiniu miškų naikinimu Brazilijoje.

Briuselis taip pat sieks ryžtingiau pademonstruoti savo nepriklausomumą nuo JAV ir Kinijos bei sustiprinti daugiašališkumą, įtraukiant Indiją ir Afrikos šalis.

Tačiau tam reikėtų iš pagrindų pertvarkyti 164 valstybes nares turinčią PPO, kurią paralyžiavo konfliktas su JAV, kurios teigia, kad organizacijos taisyklės yra nepakankamos pažaboti Kinijos įtaką.

„Pasaulinės taisyklės yra pasenusios. Jos nebeužtikrina vienodų konkurencijos sąlygų“, – sakė V. Dombrovskis.

Tačiau „galimybę pradėti iš naujo“ suteikia Nigerijos ekonomistės Ngozi Okonjo-Iweala paskyrimas eiti PPO vadovės pareigas, sakė EK. Ji darbą pradės kovo 1 d.

ES taip pat teigė, kad įdiegs mechanizmų užtikrinti, kad bendrovės nenaudotų priverstinio darbo. Tai itin opi tema, kadangi Europa neseniai pasirašė prieštaringai vertinamą investicijų susitarimą su Kinija.

Šio susitarimo laukia sudėtingas ratifikavimo procesas, kadangi Europos Parlamentas (EP) norėtų, kad Pekinas pasirašytų Tarptautinės darbo organizacijos (TDO) protokolą, draudžiantį naudoti priverstinį darbą.