Sankcijos panaikinamos iš viso 170 fizinių asmenų ir trims įmonėms. Be visa kita, A. Lukašenkai ir valdininkams atšauktas draudimas įvažiuoti į ES šalis ir banko sąskaitų įšaldymas, informuoja meduza.io.

Sankcijos keturiems asmenims, kuriuos Europos Sąjunga laiko prisidėjusius prie opozicijos narių persekiojimo Baltarusijoje, tebegalios. Šių asmenų pavardės neskelbiamos.

Europos Sąjunga atšaukė Baltarusijai taikytas sankcijas pirmadienį Briuselyje vykusiame bendrijos užsienio reikalų ministrų susirinkime. Praėjusių metų spalį Europos Sąjunga šias sankcijas buvo atšaukusi keturiems mėnesiams.

Briuselyje paaiškino, kad sprendimas priimtas todėl, kad Baltarusijos valdžia paleido į laisvę politinius kalinius.

Tuo tarpu politologas Laurynas Kasčiūnas mano, kad sankcijos atšauktos avansu.

„Tai turbūt kai kurių Europos Sąjungos valstybių, reikėtų kalbėti apie Vokietiją, noras baltarusius šiek tiek atitraukti nuo Rusijos, sukurti jugoslavišką modelį, kai šalis gali balansuoti tarp Rytų ir Vakarų. Aišku, visi tie sankcijų atšaukimai yra didžiuliu avansu, suvokiant, kad pats A. Lukašenka nesidemokratizuos“, - teigė politologas.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad svarbiausias Minskui iškeltas reikalavimas buvo paleisti politinius kalinius. Baltarusija šį reikalavimą įvykdė, todėl teisiškai nebeliko pagrindo taikyti sankcijas.

Kitas svarbus elementas tas, kad dėl sankcijų pratęsimo Baltarusijai būtų reikėję vienbalsio visų Europos Sąjungos šalių narių sutarimo, bet jo nebuvo. „Apytiksliai dešimt šalių tokios valios neparodė, todėl diskusijose pasiekta, kad sankcijų nebelieka“, - sakė L. Linkevičius.

Ministras neslepia suprantantis, kad A. Lukašenkos režimas laikosi balansavimo politikos tarp Rytų ir Vakarų, todėl šiek tiek bendradarbiauja su Europos Sąjunga, šiek tiek su Maskva. Briuseliui ir Europos Sąjungos šalims narėms imponuoja, kad Baltarusija grįžo į dialogą dėl žmogaus teisių, taip pat šalies modernizacijos, diskutuoja dėl readmisijos ir vizų supaprastinimo režimo, atsilaikė prieš Maskvą ir neparėmė Abchazijos, Pietų Osetijos atplėšimo nuo Gruzijos bei Krymo aneksijos.

Nepaisant sankcijų atšaukimo, visi puikiai suvokia, kad žmogaus teisių, pilietinės visuomenės ir politinių partijų padėtis Baltarusijoje yra suvaržyta.

Lietuvai Baltarusija svarbi dėl šioje šalyje statomos Astravo atominės elektrinės. Vilnius yra susirūpinęs elektrinės sauga. Pasak L. Linkevičiaus, į Europos Sąjungos ir Baltarusijos dokumentą įtraukė nuostatą dėl branduolinės saugos – taip stengiamasi problema iš dvišalės paversti regionine.

„Tai nuo šiol bus visos Europos dėmesio objektas“, - sako L. Linkevičius.

Anot Lietuvos ministro, sankcijų atšaukimas yra labiau taktinis žingsnis.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą galite išgirsti čia.

Baltarusija: ES sankcijų atšaukimas svarbus žingsnis santykiams normalizuoti

ES Tarybos sprendimas atšaukti daugumą sankcijų, taikytų Baltarusijai yra svarbus etapas Minsko ir ES santykiams normalizuoti, sakoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos atstovo atstovo Dmitrijaus Mirončiko pranešime, paskelbtame pirmadienį.

„Sveikiname šiandieninį Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų tarybos sprendimą atšaukti daugumą ribojančių priemonių Baltarusijos atžvilgiu ir bendradarbiavimo su mūsų šalimi aktyvinimą“, – pareiškė D. Mirončikas.

„Šis sprendimas yra svarbus etapas visiško santykių normalizavimo kelyje ir atveria naujas įvairiaplanės sąveikos tarp Baltarusijos ir ES plėtros galimybes, perėjimą į kokybiškai naują lygį“, – pabrėžė Baltarusijos diplomatas.

Pasak D. Mirončiko, šis sprendimas „atitinka Baltarusijos, Europos Sąjungos ir viso Europos regiono interesus“.

„Priimtas ES Tarybos sprendimas akivaizdžiai parodo, kad būtent dialogas yra efektyviausia priemonė nesutarimams sureguliuoti, – sakė jis. – Tikimės, kad tai paskatins stabilumo ir saugumo regione stiprinimą. Esame pasirengę įnešti savo indėlį į šį procesą“.

Baltarusija yra atvira konstruktyvaus dialogo su Europos Sąjunga ir jos narėmis tęsimui visais klausimais, kurie rūpi abiem pusėms.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pažymėjo, kad svarbiausia sankcijų atšaukimo priežastis buvo tai, kad Baltarusijoje buvo paleisti visi politiniai kaliniai.

„Žinoma mes nesame tokie naivūs kad patikėtume, jog Baltarusija pasikeis per vieną dieną, sakė jis. – Mes stebėsime. Galime šiandien tai pavadinti kritiška sąveika“, – pabrėžė jis, pažymėdamas, kad palaipsniui akcentas perkeliamas į antrąjį šio apibūdinimo žodį – „sąveika“.

Anot vokiečių ministro, priimtas sprendimas atveria galimybę Minskui grįžti į ESBO, atnaujinti dialogą apie žmogaus teises, o Vokietija galės kelti Minskui klausimą dėl savo fondų veiklos Baltarusijoje atkūrimo.

F. W. Steinmeieris pabrėžė kad dabar nebėra kliūčių oficialiems asmenims iš ES ir Rytų partnerystės šalių vykti į Baltarusiją.

Anksčiau vienas ES šaltinis sakė, kad atšaukiamos sankcijos 170 fizinių asmenų bei 3 juridiniams asmenims Baltarusijoje.

Baltarusijos opozicija: ES sprendimas atšaukti sankcijas klaidingas

ES sprendimas atšaukti didžiąją dalį sankcijų Baltarusijos valdininkams ir bendrovėms yra klaidingas, mano opozicijos politikai Nikolajus Statkevičius, Vladimiras Nekliajevas ir Anatolijus Lebedka, praneša „Naviny.by“.

„Sankcijų panaikinimas suteikia Aleksandrui Lukašenkai galimybę gauti Vakaruose kreditų. Jis pagaliau galės žaisti tą žaidimą, apie kurį seniai svajojo, - gauti pinigų iš Vakarų ir Rytų, nieko nekeisdamas šalyje. Jeigu pinigų iš Vakarų bus gauta, tai sušvelnės ekonomikos krizė ir bus galima griebtis naujų represijų“, - pareiškė buvęs politinis kalinys N. Statkevičius.

Vakarų poziciją N. Statkevičius laiko „labai klaidinga“. „Baltarusijoje didėja socialinė įtampa. Neaišku, kuo ji gali išsilieti. Jeigu proeuropietiška opozicija bus silpna, tai protestams gali pradėti vadovauti prorusiška opozicija. Jos atstovų jau yra valdžios struktūrose, ją remia Maskva. Todėl Vakarų žaidimas su Baltarusija labai pavojingas“, - įsitikinęs N. Statkevičius.

Steigiamo judėjimo „Už Baltarusijos valstybingumą ir nepriklausomybę“ lyderis V. Nekliajevas mano, kad sankcijų panaikinimas taps signalu TVF skirti Baltarusijai kreditą. "Bet politinių reformų A. Lukašenka vis tiek nesiims, nes tai reikštų pražūtį jo sistemai. O be politinių reformų neverta kalbėti ir apie ekonomines“, - sakė jis.

Jungtinės piliečių partijos pirmininkas A. Lebedka pažymėjo, kad ES turėjo būti „nuoseklesnė ir principingesnė“. „Priežastys, dėl kurių Baltarusijai buvo taikomos sankcijos, nepašalintos“, - pabrėžė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (806)