Ši sutartis po beveik dvejus metus trukusių derybų, sulaukusi didelio visuomenės pasipriešinimo, atsidūrė aklavietėje. Apie tai informuoja „EUbusiness“.

Fonas, kuriame vyksta aštuntasis derybų dėl kontroversiškosios TTIP sutarties raundas, išlieka neramus – sulaukta griežtos kritikos iš aktyvistų ir prieštaringų signalų iš pagrindinių vyriausybių, įskaitant didžiausią Europos ekonomiką Vokietiją.

Tai pirmosios derybos nuo praėjusių metų lapkričio, kai Europos Komisijai ėmė vadovauti Jean-Claude Juncker, o naujajai Europos Sąjungos (ES) prekybos komisarei Cecilia Malmstroem patikėta gelbėti derybas.

ES vyriausiasis derybininkas Ignacio Garcia-Bercero ir jo kolega iš JAV Danas Mullaney pirmadienį susitiko deryboms, kurios turėtų trukti iki penktadienio.

„Tai pirmasis atnaujintų derybų raundas. Man labai įdomu, kaip rutuliosis įvykiai“, – sakė „Business Europe“ tarptautinių ryšių direktorė Luisa Santos.

Europos ir JAV derybininkai jau daugiau nei metus tęsia derybas dėl didžiausios pasaulyje laisvosios prekybos ir investicijų sutarties, siūlomos Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP). Ambicingas paktas sulaukė aršios kritikos iš profsąjungų ir aktyvistų, ir viltys, kad jis bus sudarytas, ėmė blėsti. Manoma, kad TTIP ne tik sumažintų ir taip žemus prekybinius tarifus tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų, – šia sutartimi taisyklės, taikomos prekėms ir paslaugoms, būtų suderintos iki šiol precedento neturinčiu mastu.

Tačiau aktyvistų kampanijos dalyviai įsitikinę, kad per slaptas derybas įtakingų grupių interesai nusvers vartotojų interesus.

Į šio derybų raundo darbotvarkę neįtrauktas kontroversiškiausias susitarimo klausimas. Vadinamasis investuotojų ir valstybės ginčų reguliavimo (investor-state dispute settlement, ISDS) mechanizmas leidžia įmonėms paduoti į teismą nacionalines vyriausybes, jei jos mano, kad vietos įstatymai, reglamentuojantys tokias sritis kaip, pavyzdžiui, sveikata ir sauga, pažeidžia prekybos susitarimą ir kelia grėsmę jų investicijoms. Tačiau aktyvistai ir kritikai baiminasi, kad toks mechanizmas gali sudaryti galimybę tarptautinėms bendrovėms apeiti nacionalinius įstatymus ir susilpninti valstybių suverenitetą.

Reaguodama į kritiką, ES deryboms suteikė ypatingo skaidrumo, publikuodama tekstus, kurie iki šiol likdavo konfidencialūs.

„Tradiciškai prekybiniai susitarimai būdavo sudaromi už uždarų durų. TTIP yra pirmasis susitarimas, kai duryse paliekamas plyšelis“, – sakė Tomas Jenkinsas, Europos prekybos sąjungos konfederacijos vyresnysis patarėjas.