Gyventojų apklausos duomenimis, net 8 iš 10 apklaustųjų teigia asmeniškai pajutę ES investicijų naudą, t.y. pastebėjo ar naudojosi sutvarkytais keliais, suremontuota mokykla, atnaujinta gydymo įstaiga; gyvena renovuotuose daugiabučiuose, dalyvauja ES mokymuose ir pan. Palyginti su praėjusių metų apklausos rezultatais, asmeniškai ES investicijų naudą pajutusių gyventojų padaugėjo 10 proc.

Panašus žmonių skaičius (80 proc.) pritaria nuostatai, kad ES investicijos padeda siekti teigiamų ekonominių ir socialinių pokyčių šalyje.

Finansų ministrė Rasa Budbergytė džiaugiasi, kad gyventojai pastebi ES investicijų naudą ir mato šalyje vykstančius pokyčius, tačiau pabrėžia, kad investicijų kokybė bei efektyvumas ir toliau turi augti. „Turime itin atidžiai rinktis, kur investuojame ES lėšas, kad tie projektai Lietuvos ekonomikai duotų konkrečią ilgalaikę naudą, kurtų naujas darbo vietas ir, svarbiausia, mažintų socialinę atskirtį“, – teigia R. Budbergytė.

Apklausos rezultatai taip pat rodo, kad daugiau nei 70 proc. Lietuvos gyventojų jaučiasi visaverčiais ES piliečiais ir jiems pakanka informacijos apie ES fondų investicijas bei jų įgyvendinimą Lietuvoje.

Vis dėlto per pastaruosius metus šiek tiek sumažėjo gyventojų, manančių, kad ES lėšų skirstymas yra visiškai skaidrus. „Todėl itin svarbu, kad visi žmonės, besidomintys Lietuvai skirtais ES pinigais, turėtų galimybę matyti, kur nukeliauja kiekvienas mūsų šaliai skirtas euras, o tam institucijos ir projektų vykdytojai visuomenei duris turėtų atverti dar plačiau“, – pabrėžė ministrė.

Gyventojų apklausą, Finansų ministerijos užsakymu, atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)