Tam, pasak vyriausiojo banko „Luminor“ ekonomisto, yra kelios priežastys.

„Išlaidos maisto produktams sudaro vos ketvirtadalį visų lietuvių išlaidų Lenkijoje. Likusią dalį išlaidų sudaro išlaidos ne maisto prekėms, kurioms, priešingai nei maisto produktams, Lenkijoje yra taikomas standartinis 23 proc. PVM tarifas, kuris, kaip žinoma, yra didesnis nei 21 proc. PVM tarifas Lietuvoje“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pirmąją jų įvardija Ž. Mauricas.

Jo teigimu, 85 proc. visų lietuvių išlaidų maisto produktams Lenkijoje sudaro iki 50 kilometrų atstumu nuo jos sienos gyvenančių Lietuvos piliečių pirkiniai, o tie, kurių gyvenamoji vieta nuo pasienio nutolusi per 100 kilometrų, išleidžia mažiau nei 10 mln. eurų – tik „lašą jūroje“.

„Įdomu tai, kad lenkai maisto produktams išleidžia praktiškai tiek pat Vilniuje, kiek vilniečiai Lenkijoje, tad PVM tarifo mažinimas Vilniui (bei kitiems toliau nuo Lenkijos nutolusiems miestams) neturėtų jokio poveikio (ir prasmės)“, – rašo ekonomistas.

Ž. Mauricas taip pat pažymėjo, kad Lietuva nėra išimtis, lyginant su kitomis Lenkijos kaimynėmis, kadangi visos jos turi neigiamą prekybos balansą su šia Europos šalimi. Tai, kad kainos Lenkijoje žemesnės nei aplinkinėse šalyse, esą lemia silpnas zloto kursas, kuris per pastaruosius keletą metų tik silpnėjo.

„Lenkijai taip pat padeda ir didelė konkurencija, tad vartojimo prekių kainų lygis Lenkijoje yra 15–30 proc. didesnis nei kitose kaimyninėse ES šalyse“, – pastebi Ž. Mauricas, kartu pažymintis, jog Lietuva net negalėtų tapti pigesne šalimi nei Lenkija, tad „neverta mesti kelio dėl takelio, siekiant tapti tuo, kuo netapsime“. Jo nuomone, su Lenkija geriausia konkuruoti atlyginimais ir mažinti mokesčius darbo užmokesčiui, o ne vartojimui.

„Kuo didesni bus darbo užmokesčiai – tuo mažiau noro turėsime keliauti į Lenkiją. Nes kuo daugiau uždirbama pinigų – tuo kiekvienas papildomai sutaupytas euras atneša vis mažiau naudos/laimės“, – tikina ekspertas.

„Augant pajamoms žmonės daugiau laiko pradėtų skirti ne kelionėms į Lenkiją, siekiant sutaupyti kelis eurus, o kitiems dalykams, pavyzdžiui, turiningam laisvalaikiui, laikui su artimaisiais ar bičiuliais, hobiams, poilsiui ir panašiai“, – priduria jis.

ELTA primena, kad Lenkija nuo vasario 1 dienos laikinai stabdys PVM taikymą maisto produktams ir sumažins PVM tarifą degalams. Šis sprendimas, kuriuo siekiama sumažinti infliaciją vartotojams, galios šešis mėnesius.

PVM benzinui ir dyzelinui turėtų mažėti nuo dabar 23 iki 8 proc. Daugumai maisto produktų, išskyrus prabangos prekes, Lenkijoje galioja 5 proc. PVM tarifas. Jis šešiems mėnesiams bus panaikintas.

Tam pačiam laikotarpiui PVM nebus taikomas ir dujoms bei trąšoms.
Vyriausybė Varšuvoje, laikinai mažindama PVM, reaguoja į smarkiai išaugusią infliaciją. Statistikos tarnybos duomenimis, brangimas gruodį siekė 8,6 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)