"Populizmas auga visur, tikriausiai kaip ekonominių sunkumų padarinys. Tradicinės partijos praranda paramą, nes nesugeba transformuotis, reformuotis pakankamai greitai. O žmones tai vis labiau erzina. Tokios tendencijos yra panašios visoje Europos Sąjungoje", - Vokietijos transliuotojo "Deutsche Welle" (DW) žurnalistei, besistažuojančiai portale DELFI.lt, sakė prezidentė.

Šeštadienį paskelbtame interviu Vokietijos žiniasklaidai prezidentė pabrėžė, kad taupymo priemonės, kurių per krizę ėmėsi buvusi Lietuvos Vyriausybė, buvo būtinos ir padėjo grįžti prie ekonomikos augimo, tačiau tai nepatiko daugeliui žmonių.

"Žinoma, žmonės nebuvo patenkinti taupymo priemonėmis, bet tai buvo būtinybė. Todėl, kad šios priemonės padėjo atkurti mūsų ekonomiką: po pusantrų metų pradėjome augti", - teigė D.Grybauskaitė.

"Manau, kad reikalai gerės kasmet. Galiu pasakyti, kad jei išgyvenome 50 okupacijos metų, išgyvensime ir geresnius laikus. Žinoma, tai daug priklausys nuo to, kas bus valdžioje", - kalbėjo Lietuvos vadovė.

Lietuvos ekonomika 2009 metais smuko beveik 15 proc., o tuometinė dešiniųjų Vyriausybė ėmėsi griežtų taupymo priemonių, argumentuodama būtinybe pažaboti deficitą ir atkurti pasitikėjimą tarptautinėse rinkose.

"Mums rinkos buvo uždarytos. Pagalba, kurią būtume gavę, nebuvo tokia greita, kokios reikėjo. Šiuos greitus sprendimus priėmė Vyriausybė, sulaukusi mano paramos", - sakė D.Grybauskaitė.

2010 metais į Lietuvą grįžo kuklus augimas - bendrasis vidaus produktas padidėjo 1,5 proc., 2011 metais augimas siekė jau 6 proc., pernai - 3,5 proc. Šiemet Finansų ministerija prognozuoja 3 proc. augimą.

"Iš savo patirties galiu pasakyti, kad niekas nepadės, jei pats nesugebėsi tvarkysis savo šalyje - nei Tarptautinis valiutos fondas, nei ES programos ar fondai", - kalbėjo prezidentė.

Visą DELFI besistažuojančios DW žurnalistės Monikos Griebeler interviu netrukus bus galima paskaityti mūsų portale.

DELFI dalyvauja žurnalistinių mainų projekte „Iš arti“ („Nahaufnahme“), kurį organizuoja Goethe's institutas. Šio projekto metu žurnalistai iš Vokietijos ir kitų Europos šalių trumpam (2-4 savaitėms) pasikeičia savo darbo vietomis. Kovo mėnesį DELFI į savo komandą priėmė Vokietijos visuomeninio transliuotojo Deutsche Welle žurnalistę Moniką Griebeler. 2012 m. gruodį DELFI žurnalistė Vytenė Stašaitytė svečiavosi Deutsche Welle redakcijoje Bonoje. Daugiau informacijos apie šį projektą galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)