Tuo metu Graikijoje ruošiamasi sekmadienio referendumui, kuriame bus sprendžiama, ar sutikti su kreditorių siūlomomis reformomis. Apklausos rodo, kad siūlymams pritartų beveik 45, o su jais nesutiktų – 43 procentai graikų.

Šalies sostinėje rengiami keli mitingai, kuriuose dalyvaus tiek pasisakantys už, tiek reformoms nepritariantys.

Europos Komisijos vadovas Jean-Claude Junckeris teigia, kad referendumas Graikijoje apsunkina šalies padėtį. Tačiau, jei siūlymams nebus pritarta, derybos dėl paskolos Graikijai prasidės iš naujo.

Penktadienį buvo paviešinta TVF analizė, kuri sako, kad Graikijai būtinai turi buti restruktūrizuotos skolos, nes, pagal šalies ekonomikos rodiklius, graikai niekada negales išsimokėti savo skolų.

Pasak Finansų ministro Yanio Varoufakio, tai – protingiausias sprendimas, kurį teko girdėti per paskutiniuosius 5 mėnesius. Taip pat vietinė žiniasklaida rašo, kad nepriklausomai nuo sekmadienį vyksiančio referendumo rezultato, Graikijos bankų sistemai prireiks daug laiko, kad atsistatytų po patirto finansinio šoko.

Tik tiek, kad jei didžioji dalis graikų pasirinks balsuoti už siūlomą skolintojų programą, jau kitą dieną bus atidaryti bankai.

Jau penkta diena kaip Graikijoje neveikia bankai, taip sukeldami didelius nuostolius verslininkams, kurie šią savaitę, kad pritrauktų pirkėjus, daro dideles nuolaidas. Šiandien planuojamos demonstracijos, nes Atėnų centre premjeras Aleksis Tsipras sakys kalbą.

Graikijos premjeras gina referendumo idėją, reikalauja sumažinti skolą 30 proc.

Graikijos ministras pirmininkas Alexis Tsipras penktadienį gynė sekmadienio referendumą, kuris, kaip tikisi premjeras, leis vėl atnaujinti derybas, kuriose ketinama reikalauti, kad skolintojai nurašytų trečdalį skolos, o likusi dalis būtų grąžinama per ilgesnį laikotarpį.

Sekmadienio plebiscitas yra „atsakomybės ir demokratijos laikas, kuris nutildys destrukcijos sirenas“, sakė A.Tsipras per nacionalinę televiziją.

Jis atmetė Europos Sąjungos lyderių tvirtinimus, kad praėjusią savaitę priimtas Graikijos premjero sprendimas sutrukdys derybas su skolintojais – Tarptautiniu valiutos fondu (TVF), Europos Komisija ir Europos centriniu banku (ECB) – ir pareiškimus, kad šiuo balsavimu Graikija rizikuoja dėl išlikimo euro zonoje ar Europos Sąjungą.

„Atmesti netvarų susitarimą nereiškia nutraukti ryšius su Europa“, – sakė A.Tsipras.

„Mūsų laukia bendra ateitis pirmadienį ir mes neleisime niekam skaldyti mūsų“, – nurodė jis.

A.Tsipras, vadovaujantis radikaliai kairiųjų partijai „Syriza“, valdančiai Graikiją koalicijoje, ragina kreditorius sutikti su šalies didžiulio skolų kalno „apkarpymu 30 procentų“.

Jis dar pažymėjo kad Graikijai būtų suteiktas 20 metų „malonės laikotarpis“ likusiai skolos daliai sugrąžinti.

Bendra Graikijos skola sudaro 323 mlrd. eurų, iš kurios trys ketvirtadaliai turi būti grąžinti minėtam kreditorių trejetui.