„Dar yra ką nuveikti ir bus matyti, kokia sunki bus garsioji paskutinė mylia“, – ECB svetainėje paskelbtame interviu pareiškė Isabel Schnabel.

Frankfurte įsikūrusi institucija netgi mano, kad infliacija „netolimoje ateityje gali vėl laikinai padidėti“, nurodė I. Schnabel.

ECB „bus patenkintas tik tokiu atveju, jei infliacija tvariai sumažės“ ir pasieks 2 proc. tikslą, pažymėjo I. Schnabel ir pridūrė, kad „neketiname koreguoti savo infliacijos tikslo“.

Lapkritį infliacija sulėtėjo labiau nei tikėtasi ir pasiekė 2,4 proc. – tai žemiausias lygis per dvejus metus. Praėjusiais metais infliacija buvo pasiekusi 10 proc.

Tačiau ECB po gruodžio 14 d. vykusio posėdžio, kuriame antrą kartą iš eilės nepakeitė palūkanų normų, perspėjo, kad kova dar nesibaigė.

ECB pratęsus pauzę, palūkanų norma naudojantis indėlių galimybėmis liko rekordiniame 4 proc. lygyje, prieš tai įgyvendinus istorinę palūkanų didinimo seriją, inicijuotą siekiant sutramdyti kainas.

I. Schnabel taip pat įspėjo, kad yra mažai vilčių, jog vartotojų kainos netolimoje ateityje nukris.

„Kainos yra akivaizdžiai didesnės nei prieš pandemiją, o pinigų politika negali eliminuoti šio prieaugio“, – tikino I. Schnabel.

„Žmonėms nebūtų geriau, jei keliems metams įstumtume ekonomiką į gilią recesiją vien tam, kad kainos grįžtų į seną lygį“, – pridūrė ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją