Ph. Lane'as pareiškė leidiniui „The Wall Street Journal“, kad po pirminės atsigavimo bangos euro zonos ekonomika išlieka nestabili, o infliacija vis dar per silpna.

„Kitas etapas bus sunkesnis“, – kalbėjo Ph. Lane'as.

Jis pridūrė, kad „dabartinė infliacija yra gerokai žemesnė už mūsų tikslinį lygį“ – šiek tiek mažiau nei 2 procentai.

Rugsėjį euro zonoje užfiksuota 0,3 proc. defliacija.

Nors euro zonos ekonomikos atsigavimas sulėtėjo, sukeldamas nerimą dėl galimo antrojo nuosmukio etapo, euras išlaiko neseniai įgytą pranašumą prieš JAV dolerį ir kitas valiutas. Iš dalies taip yra dėl investuotojų nuogąstavimų, kad ECB turi mažiau galimybių mažinti palūkanų normas, kas susilpnintų eurą nei kiti centriniai bankai, įskaitant FRS.

JAV centrinio banko pareigūnai rugpjūtį pareiškė siekiantys išlaikyti vidutiniškai 2 proc. infliaciją. Tai reiškia, kad tam tikrais laikotarpiais FRS mėgins paskatinti infliaciją virš šio lygio po tokių intervalų, kaip dabartinis, kai infliacija yra žemesnė už tikslinę ribą, o trumpalaikės palūkanos yra artimos nuliui.

Savo ruožtu ECB siekia, kad infliacija būtų šiek tiek mažesnė nei 2 proc., nors beveik visą pastarąjį dešimtmetį šis tikslas nebuvo pasiektas. Šiuo metu bankas peržiūri strategiją, tačiau rezultatų tikimasi tik kitais metais.

Ph. Lane'as pareiškė, kad ECB jau vykdo infliacijos strategiją, panašią į tą, kurią priėmė FRS.

„Nemanau, kad ECB taiko struktūriškai griežtesnį požiūrį į pinigų ir kreditų politiką“, – pažymėjo jis.

„Kiekvienas, kas atkreipia dėmesį į mūsų politiką ir prognozę, žino, jog negriežtinsime politikos, jei statistika nerodys stabilaus infliacijos lygio“, – pažymėjo ECB vyriausiasis ekonomistas.

Euro zonos ekonomikos atsigavimas pastarosiomis savaitėmis sulėtėjo kilus antrajai koronaviruso pandemijos bangai, dėl kurios atsirado naujų socialinės ir verslo veiklos apribojimų.

Ph. Lane'as teigė, kad šį rudenį ECB atidžiai stebės statistinius duomenis, kad įvertintų skatinamųjų priemonių išplėtimo galimybę.

„Svarbus klausimas – ir būtent todėl neapibrėžtumas yra toks didelis – yra tai, kaip greitai stabilizuosis užkrato atvejų skaičiaus didėjimas“, – kalbėjo Ph. Lane'as.

Daugelis analitikų tikisi, kad ECB gruodžio 10 dienos posėdyje paskelbs naują obligacijų pirkimo etapą.

Ph. Lane'as pažymėjo, kad sprendimas gali būti priimtas artimiausiomis savaitėmis, gavus naujų duomenų, įskaitant stuomenis apie naftos kainų pokyčius, euro kursą ir Europos vyriausybių kitų metų biudžeto planus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)