Su portalu DELFI kalbėjęs verslininkas papasakojo, kas privertė mesti svajones tėvynėje ir kurti namų židinį naujoje šalyje.

Viešumoje V. Pugžlys pasirodė dar 1995 m., kai su verslo partneriais įkūrė prekybos centrą „Ekonomija“. Nauju prekybos centru verslininkas norėjo įnešti konkurencijos į besikuriančią šalyje rinkos ekonomiką.

Paskutinis verslininko kūrinys – šeimos parduotuvė assorti.lt. Viešumoje V. Pugžlys yra prasitaręs, kad įkurti šią parduotuvę nusprendė tuomet, kai Lenkijoje išvydo trečdaliu pigesnes sauskelnes vaikams nei tuo metu jomis buvo prekiaujama Lietuvoje. Taip 2009 m. gimė paskutinis lietuvio verslas Lietuvoje.

Šiuo metu V. Pugžlys jau kuriasi Pietų Vokietijoje, netoli Šveicarijos.

„Daug priežasčių: ir valstybės požiūris į verslininką, ir į žmogų. Čia visai kitoks požiūris, norime, kad būtų saugu vaikams“, – paklaustas, kodėl nusprendė su šeima palikti Lietuvą, kalbėjo pašnekovas.

Apie ateities planus Vokietijoje verslininkas daug nepasakoja, bet idėjų turi.

„Yra idėjų, bet jos dar nėra pavirtusios planais, nes dabar svarbiausia socialinė integracija: vaikų darželiai, mokykla, registracijos, ūkiniai reikalai“, – pridėjo pašnekovas.

Paklaustas, kodėl su šeima pasirinko būtent Vokietiją, V. Pugžlys teigė, kad ši šalis patraukė savo tvarka: „Tvarkinga šalis, žmonės gerbia vieni kitus. Norime, kad ir vaikai to išmoktų“.

Verslininkas įsitikinęs, kad verslo Lietuvoje atsisakė geru metu. „Assorti.lt“ pardavė tuomet, kai verslas jau gerai įsisukęs. Šiuo metu bendrovė UAB Assorti.lt priklauso vieninteliam akcininkui UAB „Vilniaus chemija“, eksploatacines paslaugas teikiančiai bendrovei. Įmonės direktorė – Almena Dankienė.

„Nematome perspektyvų, kad Lietuvoje kažkas gerėtų. Pagrindinis dalykas, su kuriuo tai sieju – tai valdžios korupcija. Kiek metų esu versle, kuo toliau, tuo blogiau. Žinoma, nebe taip brutaliai, kaip buvo pirmaisiais metais, – su banditais. Dabar viskas daroma etiškiau, bet rezultatas tas pats – skurdas, žmonės gyvena nuo algos iki algos, bijo, jokių kainų garantijų, niekas nežino, kokią pensiją gaus ir ar išvis gaus, žmonių mažėja“, – atviravo Lietuvą palikęs verslininkas.

V. Pugžlys pasakojo, kad kuriant verslą Lietuvoje jam teko bendrauti ne tik su tiekėjais, pirkėjais, bet ir valdžios atstovais: „Matai jų požiūrį į žmogų. Žinote, norisi gyventi oriai – ir ne tik dėl pinigų. Pinigų tas, kuris turi galvą ir norą, gali uždirbti bet kur: nesvarbu, kur gyventų, – Lietuvoje ar Vokietijoje“.

Verslininkas sakė, kad jam nėra priimtinas šalies modelis: „Čia valdžia yra aukščiau gyventojų, o man labiau patinka šveicarų modelis, kur valdžia ateina iš bendruomenės. Jos nustato tvarką, griežtai jos laikosi, o Lietuvoje tvarka nuleista iš viršaus, bet niekas jos nesilaiko“.

Nepaisant dabartinių nuotaikų V. Pugžlys daugiau nei dvidešimt metų bandė suktis Lietuvoje ir čia kurti verslą.

„Bet kiek tai kainuoja. Pažįstu labai nedaug verslininkų, kurie sėkmingai ilgai dirba Lietuvoje. Mes sakėme su žmona, kad tai – mūsų paskutinis verslas Lietuvoje. Jeigu matome, kad niekas nesikeičia, tai mes išvykstame“, – savo sprendimą emigruoti motyvavo pašnekovas.

Sprendimas palikti gimtinę nebuvo skubus. Kaip pasakojo V. Pugžlys, šeima tam ilgai ruošėsi: svarstė, kokią šalį pasirinkti, pradėjo mokytis kalbos.

„Nebėgame braškių skinti. Mes norime parodyti, ką išmokome, kokią patirtį gavome, parodyti, ką galime ir čia, kur tempas kitoks“, – užtikrintai kalbėjo pašnekovas.

Verslininkas prisipažino, kad Lietuvoje jis suprato jaučiantis per daug streso vystant verslą: „Įsivaizduojate, koks yra stresas būti verslininku Lietuvoje, kai visur esi „blogiukas“, nors stengiesi tokiu nebūti – bandai, kad darbuotojai atsiskleistų kaip gėlės: džiaugtųsi, norėtų į darbą eiti, bet visa įtampa krinta ant verslininko. Vėliau supranti, kad gali jau ir ne viską atlaikyti, norisi laisvesnio stiliaus, paprastesnio požiūrio“.

DELFI primena, kad išankstiniais duomenimis Lietuvoje šiuo metu gyvena 2,89 mln. gyventojų: tai 32,7 tūkst. gyventojų mažiau nei prieš metus.

Pernai pastebėta, kad vėl išaugo emigrantų skaičius. Statistikos departamentas įvardija, kad pagrindinė gyventojų skaičiaus mažėjimo priežastis – emigracija. Pernai iš Lietuvos išvyko 22,9 tūkst. daugiau gyventojų nei į ją atvyko gyventi. Iš viso apie išvykimą pranešė 46,5 tūkst. žmonių. Tai – 9,9 tūkst. gyventojų arba 27 proc. daugiau nei 2014 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1651)