„Ikea“ pirkėjams parduotuvę Vilniuje atidarė šį šeštadienį. Šalimais duris dar kiek anksčiau atvėrė ir „Senukų“ prekybos tinklas. Prekybininkai buvo perspėję, kad bus įleidžiami tik tie pirkėjai, kurie turės veido apsaugas, bus reguliuojamas pirkėjų skaičius, o dažnai liečiami paviršiai nuolatos dezinfekuojami.

„Delfi" fotografas šeštadienį užfiksavo , kad prie „Ikea“ nutįso ilga žonių eilė. Pirkėjai stoviniuoja laikydamiesi 2 metrų atstumo nuo vienas kito.

Parduotuvės atstovai teigia, kad didžiausio pirkėjų srauto sulaukta apie vidurdienį.

„Pirkėjų srautas į „Ikea“ parduotuvę buvo didžiausias apie vidurdienį, tačiau net ir tada jų buvo kelis kartus mažiau negu įprastais savaitgaliais. Laukiančių pirkėjų eilė buvo susidariusi tik prieš parduotuvės atidarymą, tačiau vos atvėrus duris, per ketvirtį valandos eilės nebeliko“, – teigė Jolita Juodzevičienė, „Ikea“ parduotuvės vadovė.

„Matome, kad pirkėjai į „Ikea“ atvyksta iš anksto apgalvotų pirkinių, todėl laiko patalpose praleidžia mažiau negu įprastai – pasiima namams būtinas prekes ir išvyksta. Pastebėjome, kad lankytojai atvyko ne tik baldų namams, tačiau apsilanko ir švediškų maisto prekių parduotuvėje“, – tvirtino parduotuvės vadovė.

Bendrovės išplatintame pranešime teigiama, kad darbuotojų bei lankytojų saugumas yra didžiausias „Ikea“ prioritetas, todėl veikla vykdoma taikant ribojimus: griežčiau negu reikalaujama atsakingų institucijų ribojamas į patalpas patenkančių pirkėjų srautas. Lankytojai, kurie atvyksta be asmeninių apsaugos priemonių (veido kaukių, pirštinių), jas gauna „Ikea“. Galime pastebėti, kad didžioji dauguma pirkėjų atvyksta su kaukėmis, todėl jų buvo išdalintas nedidelis kiekis.

Karantino metu „Ikea“ parduotuvėje imtasi ir papildomų dezinfekavimo priemonių, dažniau valomi vartotojų labiausiai liečiami paviršiai: durų, prekių vežimėlių rankenos, laiptų turėklai ir kt. Peržiūrėti ir kiti procesai, pavyzdžiui, pirkėjams vietoj įprastų geltonų pirkinių maišų siūlomi prekių vežimėliai, kurie po naudojimosi dezinfekuojami. Siekiant užtikrinti saugaus dviejų metrų atstumo laikymąsi, parduotuvėje specialiai ženklinamos laukimo prie kasų vietos, apie tai primena plakatai, pranešimai per vietinį radiją.

Sustabdytas tam tikrų paslaugų, kurios reikalauja ilgesnio kontakto su pirkėjais, teikimas, pavyzdžiui, virtuvių, spintų planavimas teikiamas tik nuotoliniu bekontakčiu būdų internetu. Taip pat griežtai kontroliuojamas pirkėjų judėjimas viduje, siekiant, kad lankytojai nesibūriuotų, teigiama pranešime spaudai.

Darbuotojai aprūpinti reikalingomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis: veido skydeliais, respiratoriais, pirštinėmis, tam tikrose vietose įrengti stikliniai skydai, skiriantys darbuotojus ir pirkėjus.

Ketvirtadienį Gedimino prospektas dar buvo ganėtinai tylus. Duris buvo atvėrusi avalynės parduotuvė „Danija“, tačiau ten vaikščiojo tik darbuotojai, taip pat pirkėjus jau įsileido ir kosmetikos parduotuvės „Kristiana“ bei „Douglas“. Šeštadienį Gedimino prospekto vaizdas jau kitoks. Prekybą atnaujino ir „Aprangos grupės“ parduotuvės, juose jau lankosi pirkėjai.


Kaip „Delfi“ sakė Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė, batų ir drabužių parduotuvėse nenumatyti papildomi draudimai juos matuotis.

„Nustatyta pakankamai papildomų reikalavimų: kaukių dėvėjimas viešose vietose, kas taikoma ir parduotuvėms, rankų dezinfekcija ir higiena. Galų gale, patenkant į parduotuves arba paslaugų teikimo vietas, rekomenduojama matuoti temperatūrą, riboti srautus. Rizika užsikrėsti per drabužius arba batus yra daugiau teorinė. Mes kol kas nematome būtinybės rekomenduoti nesimatuoti drabužių arba batų parduotuvėse“, – sakė L. Ašoklienė.

„Kas vyksta Kaune“ praneša, kad eilės nusidriekė ir prie Kauno prekybos centrų. Portalas užfiksavo eiles prie „Ermitažo“, „Depo“, „Senukų“ parduotuvių.

Delfi primena, kad penktadienį premjeras Saulius Skvernelis priminė, jog tai, kad dalis verslų atnaujina savo veiklą, dar nereiškia, kad karantinas yra atšauktas. Jis pabrėžė, kad jeigu bus per anksti atsipalaiduota, karantino švelninimas gali būti sustabdytas, o tai reikštų, kad ne maisto parduotuvėms vėl tektų nutraukti darbus.

Jis taip pat įspėjo, kad savaitgalį bus sustiprintas pareigūnų budėjimas.

„Šis savaitgalis lygiai toks pats svarbus kaip buvo Velykų savaitgalis, dėl to ministras pirmininkas šiandien pavedė vidaus reikalų ministrei, sveikatos apsaugos ministrui ir žemės ūkio ministrui užtikrinti, kad jų valdymo srities įstaigos šį savaitgalį vykdytų intensyvią stebėseną ir įgyvendintų kontrolės priemones prekybos ir paslaugų teikimo vietose, atvirose erdvėse organizuojamuose renginiuose, kuriuos galima stebėti iš automobilių, ir tiems verslo sektoriams, kuriems buvo sušvelnintos karantino sąlygos“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje penktadienį vėliau sakė Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

„Šį savaitgalį akylai viską stebės ir NVSC, ir VMVT, ir policija. Paprašyta savivaldybių pagalbos“, – pridūrė jis.

Delfi primena, kad trečiadienį Vyriausybės sprendimu leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą. Taip pat leista dirbti stacionariose paslaugų teikimo vietose (prekybos centruose) įsikūrusioms paslaugų įmonėms, tokioms kaip valyklos, raktų gamyba, remonto paslaugos ar pan. Joms netaikomas reikalavimas turėti atskirą įėjimą iš lauko. Paslaugų teikėjams numatomas papildomas ribojimas – tiesioginis kontaktas su klientu turi būti ne ilgesnis nei 20 minučių. Vis dar draudžiama tokių paslaugų, kaip grožio salonų, sporto klubų veikla. Pramogų ir prekybos centruose esančių ne maisto parduotuvių veikla ir toliau draudžiama.

Vyriausybės sprendimu, tiek ne maisto prekių parduotuvės, tiek įvairių buitinių ir remonto paslaugų teikėjai turės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantį patalpų plotą arba galimybę vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną pirkėją. Visoms tokioms prekybos ir paslaugų vietoms bus taikomi papildomi saugos reikalavimai.

Eilės prie „Senukų“ ir „Depo“, užfiksuotos ketvirtadienį.

Gedimino prospektas pirmąją karantino švelninimo dieną, ketvirtadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (494)