Vyrai, kurie žiniasklaidoje figūruoja Dzeng ir Chė pavardėmis, pripažinti kalti dėl 435 mln. juanių (63 mln. JAV dolerių) nusavinimo iš maždaug 400 klientų.

Nuosprendis patvirtintas per antrąjį bylos teisminį nagrinėjimą, rašo „The People's Daily“.

Vyrai nuteisti atitinkamai devyneriems ir devyneriems su puse metų kalėti.

Įsteigta įstaiga, faktiškai kooperatinė organizacija, priminė valstybinį banką, su kasininkų langeliais, uniformuotais tarnautojais, netgi su panašiais indėlio deponavimo kvitais.

Ir nors teisiniu požiūriu įstaiga buvo įregistruota kaip žemės ūkio kooperatyvas, ji neturėjo būtinų leidimų funkcionuoti kaip bankas.

Mengsino kaimo ekonominės informacijos profesionalus kooperatyvas buvo įkurtas 2012 metais kaip konsultacinė įmonė žemės ūkio klausimais, rašo „People's Daily“. 2013 metais jos steigėjai pradėjo reklamuoti patrauklias palūkanas klientams, kurie patikėjo jiems saugoti savo santaupas, nors įstaigai ir nebuvo išduotas leidimas priimti indėlius.

Vienas iš šio „banko“ steigėjų, Chė, anksčiau dirbęs valstybiniame banke, apmokė darbuotojus banko standartų.

Laikraštis cituoja vieną buvusį darbuotoją, pavarde Songas, kuris teigia, kad darbuotojams buvo nurodyta išsisukinėti nuo klientų užduodamų klausimų.

„Indėlininkai klausdavo apie mūsų kooperatyvą, mūsų verslo apimtis ir galimybes, mūsų registruotą kapitalą. Mes turėdavome miglotai atsakinėti, neva mes nieko nežinome ir neva visas licencijas turi mūsų šeimininkai. Jeigu mūsų kas nors klausdavo, ar mūsų kooperatyvas yra bankas, atsakydavome, kad tai maždaug tas pats. Chė mums liepė taip atsakinėti“, – prisipažino Songas.

Neteisėta kooperatyvo veikla buvo demaskuota, kai vienas verslininkas, kuriam nebuvo išmokėtos žadėtos palūkanos nuo jo laikomo „banke“ indėlio, kreipėsi 2014 metais į policiją, ir tada buvo pradėtas išsamesnis tyrimas.

Kai šis skandalas iškilo aikštėn, daugelis Kinijos gyventojų buvo šokiruoti, nors jau buvo įpratę prie falsifikuoto maisto ir klastočių skandalų.

Daugelis jų piktinosi nusikaltėlių įžūlumu ir tuo, kad „bankas“ sugebėjo nesusektas taip ilgai funkcionuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)