„Vakar dieną neabejotinai galima vadinti juoduoju pirmadieniu, nes savaitgalį siautusios gamtos jėgos grįžo su nauja jėga. Iki šiol yra gauta kone 1300 pranešimų apie patirtą žalą dėl gamtos stichijos šėlsmo, o žalai atlyginti jau yra rezervuota apie 750 tūkst. eurų“, − sako „Lietuvos draudimo“ Klientų aptarnavimo centro vadovas Mantas Norkus ir prideda, kad pranešimų apie patirtą žalą skaičiai nuolat auga.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, daugiausiai nuostolių audra sukėlė gyventojų turtui ir transportui, tuo metu pranešimų apie verslo įmonių patirtus nuostolius gauta nepalyginti mažiau.

„Stiprus vėjas, kruša, užvirtę medžiai ir jų šakos gadino gyventojų stogų dangas, pastatų fasadus, šiltnamius bei automobilius. Dėl liūties buvo apsemti rūsiai ir kiemai, įvairios pagalbinės patalpos. Žaibo išlydžiai sugadino buitinius ir pastatus aptarnaujančius elektros prietaisus bei įrenginius“, − komentuoja M. Norkus.

Pasak eksperto, vertinant gautų pranešimų apie žalą skaičių, panašu, kad daugiausia žalos audra ir kruša sukėlė Panevėžio miesto ir rajono gyventojams. Iš šio regiono gauta kone pusė visų pranešimų. Taip pat išsiskiria Vakarų Lietuvos regionas ir Joniškio rajonas, bei vidurio Lietuva – Ukmergės ir Širvintų rajonai

„Gjensidige“ vertina, kad didžiausia žala padaryta gyvenamiesiems namams, transporto priemonėms, ūkiniams pastatams bei kieme laikomam žmonių turtui. Žmonės kreipiasi dėl nuplėštos stogo dangos nuo namų bei ūkinės paskirties pastatų, kiemo statinių. Apgadinti namų fasadai bei jų apdailos detalės, taip pat užpilti pirmieji namų gyvenamųjų bei ūkinės paskirties pastatų aukštai. Kaip teigiama, nukentėjo po medžiais palikti automobiliai, apsemti automobiliai kiemuose ir gatvėse, kruša apgadino ne tik automobilių, bet ir pastatų stogus. Žaibo iškrovos metus sugadinti automatiniai vartai, elektros prietaisai, kompiuteriai, namų signalizacija.

„Esame užregistravę arti 170 pranešimų apie nuostolius fizinių asmenų ir įmonių turtui bei automobiliams. Nukentėjusieji kreipiasi iš visos Lietuvos, tačiau daugiausia pranešimų sulaukiame iš Vilniaus, Širvintų, Panevėžio, Joniškio, Pakruojo rajonų bei Klaipėdos miesto“, – pasakoja draudimo bendrovės „Gjensidige“ Žalų departamento vadovė Baltijos šalims Viktorija Katilienė.

Draudimo bendrovės atstovė atkreipia dėmesį, kad išankstinis pasirengimas ir paprastos priemonės gali tapti svarbiu ginklu, gelbėjant turtą bei išliekant saugiems.

„Ne tik išgirdus meteorologų prognozes, bet ir kol danguje kaupiasi debesys dar yra laiko pasirūpinti būsto bei kieme esančių daiktų saugumu. Iš lauko daiktus sunešti vidun, uždengti, pritvirtinti ar sandariai uždaryti reiktų viską, kas įmanoma. O svarbiausia, žmonės turėtų pasirūpinti jų pačių ir artimųjų saugumu. Nesislėpkite po medžiais, nebūkite lauke, grįžkite namo, sandariai uždarykite langus bei balkonų duris, pasirūpinkite, kad elektros prietaisai būtų išjungti“, – pataria draudikė.

Kaip apsisaugoti artėjant audrai:

1. Uždarykite visas duris, langus, vartus, pritvirtinkite langines.

2. Užšaukite kaminų sklendes, užverkite patalpų ventiliacines angas.

3. Priveržkite atsilaisvinusias vėjalentes, apskardinimus, stogo dangos lakštus.

4. Nepalikite nepritvirtintų daiktų kiemuose, terasose, pvz., batutų, lauko baldų, grilio įrangos, išmaniosios kiemo technikos ir pan.

5. Nepalikite nepritvirtintų daiktų daugiabučių balkonuose.

6. Nestatykite automobilių po dideliais medžiais. Rinkitės stovėjimo vietą atokiau nuo jų – visomis kryptimis ne mažesniu kaip medžio aukščio atstumu. Audros metu ir iškart po jos venkite kelionių miškingais keliais.

7. Nepalikite automobilių vietose, kurios liūties metu gali patvinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją