Tris dešimtmečius besitęsianti nacionalinio stadiono statybų istorija vėl atsidūrė visuomenės dėmesio centre po to, kai projektą plėtojusio „BaltCap“ infrastruktūros fondo partneriui Šarūnui Stepukoniui buvo pareikšti įtarimai pasisavinus itin dideles pinigų sumas.

Vasario 2 dieną paskelbta tarptautinė Š. Stepukonio paieška, tą pačią dieną taip pat pranešta, kad „BaltCap“ fondas traukiasi iš projekto dėl reputacinių priežasčių, o vietoje jo į projektą ateina statybų bendrovė „Hanner“.

Tąkart Vilniaus meras Valdas Benkunskas pranešė, kad komplekso statybų kainą bus siekiama indeksuoti, o „Hanner“ vadovas Arvydas Avulis sakė, kad jei to neįvyks, projekte jis nedalyvaus.

Vilniaus miesto savivaldybė paruošė dokumentus, kuriuose numatyti kainos pokyčiai. Ką jie atskleidžia?

Papildomi darbai atsieitų 10,86 mln. eurų


Tarybos sprendimo dėl koncesijos sutarties pakeitimo aiškinamajame rašte nurodoma, kad indeksacija reikalinga dėl aplinkybių, kurių nebuvo galima numatyti pateikiant pasiūlymą, t. y. – dėl karo Ukrainoje ir jo įtakos ekonomikai, itin išaugusių statybų darbų kainų. Sutartis buvo pasirašyta 2021 metų spalį, o realiai imta vykdyti – 2022 metų liepą.

Nacionalinis stadionas

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas antradienį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto posėdyje sakė, kad kainos indeksavimui yra labai du aiškūs pagrindai, numatyti sutartyje – tai rizikos matrica bei nenumatytos aplinkybės.

„Kainos indeksavimui yra labai aiškūs du pagrindai, visų pirma rizikos matrica, pagal kurią indeksuojame ir antras punktas – nenumatytų aplinkybių. Remiantis šiais dvejais sutarties punktais ateiname į indeksaciją ir teikiame ją tarybai“, – kalbėjo A. Bužinskas, kurį cituoja Elta.

Adomas Bužinskas

„Faktas, kad statybų sąnaudų elementų kainų pokytis lyginant 2022 m. sausį, kuomet buvo pateiktas įpareigojantis pasiūlymas, buvo 113, 2022 m. liepą, kuomet sutartis įsigaliojo, jis buvo 146. Šiuo metu SSKI vis dar auga, jei imtume dabartinį, dar daugiau turėtume indeksuoti“, – pridūrė jis.

Remiantis dokumentais, stadiono statybų kaina, ją indeksavus, pakiltų 40,35 proc. (be palūkanų ir kitų finansavimo kaštų). Vilniaus miesto savivaldybė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija padengtų 28,71 proc. brangimo, 11,64 proc. – koncesininkė ir projekto bendrovės.

Taigi, savivaldybei iš šios sumos tektų padengti 17 mln. eurų, 10 mln. eurų ministerijai, 9,5 mln. eurų – koncesininkei.

Pažymima, kad susitarime dėl indeksavimo taip pat numatoma galimybė reoptimizuoti finansinį veiklos modelį ir peržiūrėti suteikiančiosioms institucijoms tenkantį mokėjimo dydį, tuo atveju, jei projekto bendrovė objekto statyboms išleis mažiau lėšų, nei yra suplanuota.

Papildomų 3 tūkst. vietų stadione įrengimo darbų kaina atsieitų 5,060 mln. eurų be PVM, universalios kultūros ir sporto renginiams tinkančios arenos įrengimui prireiktų 5,192 eurų be PVM. Bendra investicijų suma su finansavimo kaštų padidėjimu dėl papildomų darbų siektų 10,86 mln. eurų be PVM.

Pagal sutartį, projekto bendrovė laisvalaikio veiklos patalpoje turi įrengti 3 krepšinio sales, vienoje iš salių įrengiant mobilias tribūnas su 360 stacionarių sėdimų vietų, 1 rankinio salę, 2 meninės ir sportinės gimnastikos sales, bokso, imtynių ir fizinio pasirengimo sales bei administracines patalpas.

„Tačiau Vilniaus mieste trūksta bent 5 tūkst. sėdimų vietų turinčių universalių arenų, kurios taip pat būtų tinkamos pagal FIBA reikalavimus organizuoti aukšto lygio krepšinio rungtynes. Todėl savivaldybei yra poreikis patikslinti laisvalaikio veiklos patalpai keliamus reikalavimus, nustatant, kad joje turi būti įrengta ne mažiau kaip 5 tūkst. stacionarių sėdimų vietų krepšinio arena“, – teigiama dokumentuose.

Iki indeksavimo, kaip anksčiau kalbėjo Vilniaus meras Valdas Benkunskas, stadiono statybų kaina siekė 94 mln. eurų, o susitarus dėl jos pakėlimo išaugtų iki 122 mln. eurų su PVM.

Visa savivaldybės įsipareigojimų suma sieks 158,4 mln. eurų, bendra išlaidų kaina savivaldybei ir ministerijai po indeksavimo didės 2,4 mln. eurų.

Miesto vadovas teigia, kad ženkliai išlaidos savivaldybei nedidės dėl planuojamų sutaupyti palūkanų – vietoje anksčiau numatyto 22 metų laikotarpio, per kurį planuota už statybas išsimokėti koncesininkui, terminas trumpės iki 2 metų, tad palūkanų suma turėtų sumažėti 35 mln. eurų.

Be kita ko, koncesininkas ir projekto bendrovė patys turės padengti skirtumą tarp perskaičiuotos investicijų sumos ir faktinės sumos, t. y. 9,507 mln. eurų be PVM bei papildomai šios sumos finansavimo sąnaudas.

Opozicija: atsakomybė permetama savivaldybei


Opozicijai priklausantis tarybos narys iš Nacionalinio susivienijimo frakcijos Aleksandras Nemunaitis Delfi sakė, kad dokumentuose pateikiami duomenys atitinka anksčiau mero V. Benkunsko įvardytus skaičius, tačiau jis teigė, kad neaišku, kuo jie grindžiami.

„Šitoje vietoje mums pateikiama informacija, kad neva savivaldybė trukdė koncesininkui pilnai realizuoti savo sutartį. Man tai yra keista, kai yra tvirtinama, kad realiai sutartis buvo pradėta vykdyti tik 2022 metų liepą. Kodėl buvo tylėta iki 2023 metų spalio 6 dienos, kai Šarūnas Stepukonis jau buvo pradėtas atleisti iš įmonių. (…) Šitoje vietoje koncesininko interesams atstovaujama, o ne vilniečių“, – sakė A. Nemunaitis.

Aleksandras Nemunaitis

Jis taip pat abejojo būtinybe vykdyti papildomus darbus – įrengti areną ir didinti stadiono vietų skaičių.

„Pačioje sutartyje apibrėžta, kas yra papildomi darbai – tai yra būtini statiniai, kurie sutvirtina ar užtikrina pastatų efektyvumą. Suprantu, kad gali būti taip, kad statant pamatoma, jog nebuvo numatyta kažkokia papildoma atrama ar iškilo grėsmė konstrukcijai.

Ateina, pasako, kad kainuos šiek tiek brangiau, nes kainuoja padaryti papildomus sutvirtinimus, jie yra privalomi, būtini. Bet kaip pavyks merui įrodyti, kad arena yra būtinas statinys, aš nežinau. Tai yra pritempinėjimas“, – teigė jis.

Kontrolės komitetas projekto pokyčiams nepritarė, kreipėsi į VPT

Kaip praneša Elta, sostinės savivaldybės Kontrolės komitetas, kurio daugumą sudaro opozicijos nariai, kritiškai vertino antradienį pristatytus projekto pokyčius ir nusprendė kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT) dėl teisinio įvertinimo.

„Prieš“ sprendimą kreiptis į VPT balsavo vienintelis „laisvietis“ Skirmantas Tumelis. „Už“ kreipimąsi pasisakė komiteto pirmininkas Jaroslavas Kaminskis bei komiteto nariai Vytautas Sinica, A. Nemunaitis ir Antanas Zabulis.

Vilniaus miesto taryboje sutarties pakeitimų projektas bus svarstomas vasario 28 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)