Pagal „eIDAS“ reglamentą, apibrėžiantį el. parašų naudojimą Europos Sąjungoje, galiojimo patvirtinimas yra el. parašus ir el. spaudus papildanti paslauga. Ji parodo, ar el. parašas ir el. spaudas galiojo nuo jų sudarymo iki galiojimo patvirtinimo momento. Galiojimo patvirtinimas reikalingas, norit įvertinti el. parašu pasirašytų ar el. spaudu patvirtintų dokumentų vientisumą bei patikrinti, ar dokumente esantys el. parašai ir el. spaudai galioja.

Elektroniniai parašai ir spaudai gali nustoti galioti dėl įvairių priežasčių. Pavyzdžiui, kvalifikuotas sertifikatas buvo atšauktas ar nustojęs galioti pasirašymo metu, naudojama nekvalifikuota laiko žyma, netinkama ar jau nusilpusi kriptografija, dokumentas buvo pakeistas po pasirašymo, parašas ar spaudas nepakeltas iki ilgalaikio saugojimo lygmens, o kvalifikuotas sertifikatas atšauktas ir kt., nurodoma „Dokobit“ pranešime.

Pasak „Dokobit“ vadovo Ginto Balčiūno, šiuo metu yra tik 17 sertifikuotų tokios paslaugos teikėjų. „Dokobit“ praėjo nepriklausomą auditą ir įgijo kvalifikuoto el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo paslaugos teikėjo statusą. „Dokobit“ parengta galiojimo patvirtinimo ataskaita gali būti naudojama kaip įrodymas, kad parašai ir spaudai galiojo iki patvirtinimo momento.

Šiuo metu kvalifikuota galiojimo patvirtinimo paslauga pasiekiama „Dokobit“ el. pasirašymo portale. Jame galima rinktis skirtingas atsakomybės pakopas, apibrėžiančias „Dokobit“, kaip kvalifikuoto el. parašų ir el. spaudų galiojimo patvirtinimo teikėjo, prisiimamos finansinės atsakomybės dydį.

„Dokobit“ yra vienas didžiausių el. parašu paremtų sprendimų teikėjas Baltijos ir Skandinavijos šalyse, verslui ir viešajam sektoriui teikiantis programinės įrangos kaip paslaugos (SaaS) sprendimus, skirtus tapatybės patvirtinimo, el. pasirašymo ir parašų bei spaudų galiojimo patvirtinimo procesams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)