Jei vietoje keitimosi dovanomis ir pokalbių su šeimos nariais tenka dirbti, verta žinoti, jog už darbą švenčių dieną turi būti mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbo užmokestis, Delfi komentavo VDI.

„Jeigu darbuotojui tenka dirbti bet kurią sąraše nurodytą šventinę dieną (nepaisant to, ar švenčių diena sutampa su darbo diena ar savaitgaliu), už darbą tokią dieną mokamas padidintas darbo užmokestis“, – nurodė VDI.

Darbas už viršvalandžius apmokamas ne mažesniu kaip 2,5 tarifu, tačiau čia darbuotojas gali rinktis – nori atlyginimo finansine išraiška ar papildomo poilsio.

„Darbuotojas rašytiniu prašymu taip pat gali pasirinkti viršvalandinio darbo laiką ar darbo laiką švenčių dieną kompensuoti ne padidintu darbo užmokesčiu, o poilsio laiku, padaugintu iš atitinkamo dydžio, kuris pridedamas prie kasmetinių atostogų laiko“, – paaiškino inspekcija.

Per šventes galima dirbti su darbuotojo sutikimu


Švenčių dieną, pasak VDI, dirbama tik su darbuotojo sutikimu, išskyrus atvejus, kai dirbama pagal suminę darbo laiko apskaitą ar kolektyvinėje sutartyje nustatytais atvejais.

„Pagal Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo straipsnį nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos gali būti skiriamos dirbti švenčių dienomis tik su jų sutikimu“, – informavo VDI.

Dėl darbo per šventes ir apmokėjimo per jas tarnyba sulaukia gyventojų skundų. Kaip informavo VDI, iki gruodžio 18 dienos buvo gauti 24 skundai, iš kurių 5 susiję su darbo trukmės švenčių dienų išvakarėse pažeidimais, 9 – su nepertraukiamo savaitinio poilsio laiko suteikimo bei darbo švenčių ir poilsio dienomis pažeidimais, 10 – su darbo užmokesčio mokėjimo poilsio ir švenčių dienomis pažeidimais.

„Minimu laikotarpiu darbo ginčų komisijose gauta ir išnagrinėta 31 byla dėl prašymų, susijusių su darbo poilsio ir švenčių dienomis pažeidimais“, – sakė tarnyba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją