„Mes – didžiausia ekonomika Pietryčių Azijoje“, – sakė J. Widodo, pridurdamas, kad Indonezija pasirengusi prisijungti prie TPP prekybos susitarimo, kuriuo numatoma sukurti laisvosios prekybos zoną Azijos-Ramiojo vandenyno regione.

Pasak JAV prekybos atstovo Michaelo Fromano, JAV ketina ir ateityje teikti informaciją apie tarptautinę organizaciją, kurios dalyviai laikysis bendrųjų standartų, – nuo darbuotojų atlyginimų iki intelektualinės nuosavybės apsaugos klausimų.

M. Fromanas patikslino, kad Indonezijai teks įdėti daug pastangų siekiant pašalinti biurokratines kliūtis ir tokius barjerus kaip vietos reikalavimai, susiję su turiniu ir pakuotėmis.

Spalio pradžioje JAV, Japonija ir dar 10 kitų Ramiojo vandenyno regiono šalių pasirašė kontroversišką Ramiojo vandenyno regiono partnerystės (TPP) susitarimą. TPP narėmis tapo Australija, Brunėjus, Čilė, Kanada, Japonija, Malaizija, Meksika, Naujoji Zelandija, Peru, Singapūras, Jungtinės Valstijos ir Vietnamas. Manoma, kad laisvosios prekybos tarp šių šalių zona apims maždaug 40 proc. pasaulinės prekybos. Tikimasi, kad šis prekybos susitarimas sumažins kliūtis prekių ir paslaugų mainams tarp 12 TPP narių. Derybos dėl TPP buvo ilgos ir truko penkerius metus.