Restoranai ir kavinės vis dar siūlo alkoholinių gėrimų trijų ar penkių litrų alaus „bokštuose“, nors iš parduotuvėse draudžiama prekiauti alumi didesnėje nei vieno litro taroje. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) teigia, kad tara, kurioje yra išpilstytas alus, yra svarbu tik tada, kai gėrimas išsinešamas iš prekybos vietos.

Departamento kontrolės skyriaus vedėja Eglė Latauskienė aiškino, kad draudimas prekiauti alumi, sidru, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, alkoholiniais kokteiliais, išpilstytais į didesnę negu vieno litro tarą, galioja tik mažmeninės prekybos vietose.

„Viešojo maitinimo įmonėms (kavinėms, barams, restoranams) vieno litro talpos alkoholinių gėrimų prekybos reikalavimas yra aktualus tik tuo atveju, kai pilstomi alkoholiniai gėrimai parduodami išsinešimui“, - teigė NTAKD darbuotoja.

Departamento atstovė teigė, kad kol kas nėra užfiksuota nei vieno naujų draudimų (prekiauti alumi didesnėje nei 1 l taroje ar stipresniu nei 7,5 proc. alk. tūrio alumi) pažeidimo: „Šiuo metu vykdoma tik šių reikalavimų įgyvendinimo prevencinė veikla, ūkio subjektų konsultavimas“.

Už šio Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo nesilaikymą įmonėms gresia nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. Lt bauda.

Draudimą persvarstys Seimas

DELFI primena, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimas itin papilktino mažuosius aludarius, kurie teigė, kad draudimais alui bandoma sužlugdyti jų verslą.

Sulaukus iš Europos Komisijos sprendimo, kad šis įstatymo pakeitimas neatitinka ES prekybos principų, mažieji aludariai išsikovojo, kad draudimai vėl būtų peržiūrėti Seime.

Antradienį, sausio 8 d., Seime įregistruotos naujos pataisos, kurioms pritarus būtų panaikinti draudimai prekiauti alumi didesnėje nei 1 l taroje ir stipresniu alumi nei 7,5 proc. alk. t.

Įstatymo pakeitimo projektą paruošusi „darbietė“ Dangutė Mikutienė teigė, kad tai tik laikinas sprendimo sustabdymas dėl pažeistos procedūros, o ateityje bus svarstoma priimti Ūkio ministerijos parengtą naują Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo pasiūlymą.

Dangutė Mikutienė
„Europos Komisija (EK) pradėjo prieš Lietuvą ikiteisminio pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą dėl šių dviejų straipsnių, nes pagal šiuos straipsnius šis draudimas nebuvo notifikuotas EK. Taip, kaip buvo priimtas šitas įstatymas, buvo pažeistos procedūros. Lietuva turėjo apsiginti, kodėl ji norėjo riboti laisvą prekių judėjimą. Mano siūlymas yra susijęs su tuo, kad artimiausiu metu į EK turi vykti Sveikatos ir Ūkio ministerijų atstovai su paaiškinimais, kodėl apribojo laisvą prekių judėjimą ir neinformavo komisijos“, - kalbėjo parlamentarė.

Pasak D. Mikutienės, su savimi ministerijų atstovai kartu vešis ir naujai Ūkio ministerijos parengtą Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų projektą. DELFI jau rašė, kad nauju projektu norima sujungti du draudimus ir palikti vieną – uždrausti prekiauti stipresniu nei 7,5 proc. alk. t. alumi, išpilstytu į didesnę nei 1 l tarą.

Kaip aiškino Seimo narė, jei EK pritars naujam Ūkio ministerijos projektui, šis keliaus į Seimą ir draudimą vėl bus galima svarstyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)