Nustatyta, kad bankas ne visais atvejais tinkamai įvertino paskolų gavėjų galimybes laiku ir visiškai įvykdyti įsipareigojimus, neįvertino paskolų verčių sumažėjimo ir tuo pažeidė galiojančius teisės aktus.

Be to, bankas ne visais atvejais vykdė nuolatinę klientų dalykinių santykių stebėseną, banko vidaus kontrolės procedūros neužtikrino tinkamo rizikos vertinimo, rizikos valdymo ir tinkamos piniginių operacijų stebėsenos, kaip reikalaujama pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją reglamentuojančių teisės aktuose.

Atkreiptas banko dėmesys į tinkamo kapitalo lygio palaikymą dėl rizikos, susijusios su nekilnojamuoju turtu.

Posėdžio metu Medicinos banko atstovai informavo Lietuvos banko valdybą, kad dalis inspektavimo metų nustatytų trūkumų jau pašalinta.

Medicinos bankas turi iki 2014 m. balandžio 1 d. parengti ir pateikti Lietuvos bankui nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto realizavimo ir su nekilnojamuoju turtu susijusios rizikos mažinimo planą.

Medicinos bankas įpareigotas iki 2014 m. rugsėjo 1 d. pašalinti kitus inspektavimo metu nustatytus banko veiklos trūkumus.

Lietuvos bankas nuolat vykdo planuotus finansinių institucijų patikrinimus, radus veiklos trūkumų, finansinės įstaigos turi laiko jiems ištaisyti.

Inspektavimo metu buvo tikrinamas banko valdymas ir vidaus kontrolė, kredito,  likvidumo, rinkos ir operacinės rizikos valdymas bei kaip užtikrinama  pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevenciją.

Nesklandumai su paskola verslininkams

DELFI pernai lapkritį skelbė, jog Medicinos bankas pateikė Europos Komisijai (EK) skundą dėl Latvijoje prarastų 2,9 mln. eurų (10 mln. Lt).

Kaip informavo DELFI.lv, remdamasis TV3 laida „Nieko asmeniško“, ginčas tarp Medicinos banko ir lietuviams priklausančiai įmonei Latvijoje kilo dėl žemės sklypo ant Baltijos jūros kranto Latvijos ir Lietuvos pasienyje, Nidoje.

Laidoje pranešta, kad Medicinos bankas suteikė grupei Lietuvos verslininkų 2,9 mln. eurų biodyzelino gamyklos statyboms. Paskolos užstatas buvo žemės sklypai Latvijoje, kuriais disponavo lietuviams priklausanti įmonė „Nida Invest“.

Tačiau gamyklos nepastatė. Laidos vedėjo teigimu, lietuviams priklausančioje įmonėje tyčia sukėlė bankrotą, t. y. įmonė dėl 10 tūkst. eurų skolos paskelbė nemokumą, sudarė kreditorių sąrašą, o banko į jį neįtraukė.

Skelbė pelną

Pernai spalį Medicinos bankas skelbė, jog jo trijų ketvirčių rezultatas – grynasis 3,4 mln. litų pelnas.

2012 m. buvo pranešta apie geresnį trijų ketvirčių rezultatą: 5,936 mln. litų neaudituoto grynojo pelno.

Banko turtas 2013 m. rugsėjo 30 d. siekė 874,9 mln. litų, kai 2012 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje – 861,9 mln. litų.

Per 2013 metų devynis mėnesius bankas klientams suteikė 122 mln. litų paskolų, ir trečiojo ketvirčio pabaigoje paskolų portfelis Medicinos banke siekė 490,64 mln. litų, o tai sudarė 56 proc. visų banko aktyvų. Klientų indėliai ataskaitinio laikotarpio pabaigai siekė 724,87 mln. litų.

2013 m. trečiojo ketvirčio pabaigoje banko likvidumas siekė 46,27 proc., kapitalo pakankamumas – 15,2 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)