Ji susijusi su planuojamu priimti Darbo kodeksu, kuris sumažina atleidžiamiems darbuotojams mokamas išmokas iki 1 mėnesio asmens vidutinio atlyginimo dydžio, jei dirbama ilgiau nei metus, ir dviejų savaičių dydžio išmoką, jei dirbama trumpiau nei metus.

Tačiau atleidžiamiems darbuotojams numatoma papildoma pagalvė – nuo stažo vienoje vietoje priklausančios išmokos iš specialaus fondo, į kurias įmokas mokės darbdaviai.

Praėjusį posėdį Seimo nariai apsisprendė, kad išmokų dydžiai turi būti nurodyti planuojamame priimti Darbo kodekse, nors socialinio modelio ir Darbo kodekso kūrėjas Tomas Davulis teigia, kad teisiniu požiūriu tai nėra gerai.

Penktadienį paaiškėjo, kad visas išmokas darbuotojams ir darbdavių įmokas į fondą aiškiai apibrėžiantis teisės aktas įregistruotas pavėluotai, Seimo nariai su juo nesusipažinę, teisės akto rengėjai į posėdį nepakviesti ir todėl neatvyko, tad nėra, su kuo diskutuoti.

Garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiu ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymą formaliai parengė Seimo nariai Kęstutis Daukšys, Kęstutis Bartkevičius ir Irena Šiaulienė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė įstatymo pakomentuoti negalėjo, nors „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius pripažino, kad teisės aktas parengtas padedant jų specialistams.

Galiausiai sutarta, kad pirmiausia Seime turi būti įvykdyta pateikimo procedūra ir tada bus galima diskutuoti.

Esminis klausimas šiuo atveju, ar galima priimti Darbo kodeksą kitą savaitę, kai nėra visiškai aišku, kaip bus administruojamas specialus išmokas už stažą mokantis fondas, kaip bus mokamos įmokos, kokios jos ir panašiai.

Pažymėtina, kad Seimo nariai praėjusį posėdį sutarė, jog darbdavio mokama įmoka į fondą nebus fiksuota Darbo kodekse ir bus numatyta kitame teisės akte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)