Esminiai pokyčiai – nebeliks pilkų lapų

Kaip laidoje „DELFI diena“ sakė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė, deklaravimas keisis ir specialistė paaiškino esminius dalykus.

Mokesčių inspekcija šiemet pavasario deklaravimui bus parengusi kitokį deklaravimo procesą. Ką tai reiškia? Tai reiškia, kad tų pilkųjų formų, kurios buvo nuo 2004 m. ir jas turėjome pildyti, nebebus, o už 2019 m. deklaracijas teiksime atsakydami klausimą po klausimo, žengdami žingsnį po žingsnio baltame ekrane. Tokiu būdu pateiksime deklaracijas.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Mokesčių inspekcijos ir yra siekis, kad šį darbą, deklaraciją pateikti, būtų aišku ir paprasta, kaip atlikti eilinį darbelį“, – DELFI laidoje aiškino pašnekovė.

Tikina, kad bus lengviau

Specialistės teigimu, žingnis po žingsnio žmogui turėtų būti lengviau užpildyti deklaraciją, tačiau labai svarbu, kad institucijos laiku pateiktų tikslius duomenis pačiai VMI.

„Pavyzdžiui, klausimą, ar jūs vykdote individualią veiklą. Anksčiau žmonėms reikėdavo atsiminti – vykdai ar nevykdai individualią veiklą, pardavėt turtą ar ne, o dabar tie visi žingsniai bus sudėti ir žmogus nepames kelio, kai kur atsakydamas „taip“, kai kur atsakydamas „ne“. Kai kur atsakymą bus galima pasirinkti iš sąrašėlio. Matydamas, kokius duomenis VMI yra įrašiusi, patalpinusi į vedlį, kurių VMI neturi, pavyzdžiui, individualios veiklos pajamų, bus paprašyta žmogaus tą skaičiuką įrašyti. Taip, kaip sakome, žingsnis po žingsnio pavyks deklaruoti.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Svarbu tai, kad tai nereiškia, jog viską reiks užpildyti. Svarbu, kad tretieji šaltiniai, pavyzdžiui, darbdaviai, mokymosi įstaigos, draudimo bendrovės, laiku pateiktų VMI duomenis, nes juos analogiškai sukelsime į tą vedlį, jie bus žmonėms paruošti. Kaip ir anskčiau, apie 70 proc. tiesiog pereis tą vedlį ir patvirtins deklaraciją“, – kalbėjo moteris.

„Mūsų ir yra siekis, kad tas vedlys, kitoks deklaravimo būdas, padėtų išspręsti bėdas, neturėtume džiunglių. Tikimės, kad viskas bus nuoseklu, nereiks pasimesti tarp pilkų lapų. To nebelieka, o svarbiausias dalykas, kad naujas principas leis kitaip ir paprasčiau užpildyti deklaraciją. Tas naujoves kūrėme atkreipdami dėmesį į žmonių nusiskundimus, pastabas, kad žmonėms būtų geriau“, – taip pat pridūrė pašnekovė.

Tikisi, kad deklaravimas prasidės kovą

Pasiteiravus, kada turėtų prasidėti deklaravimas, specialistė tikino, kad pagrindinis siekis, kad prasidėtų anksčiau nei praėjusiais metais.

„Siekiame, kad masinis deklaravimo procesas prasidėtų kuo anksčiau negu ankstesniais metais, bet svarbu, kad VMI gautų duomenis iš institucijų, tačiau turime planą, kad jau kovo pradžioje deklaravimas prasidėtų. Norisi, kad srautas išsiskirstytų iki gegužės 2 dienos“, – sako specialistė.

„Žmonėms, kuriems reikia tikslinti ankstesnio laikotarpio deklaracijas už 2018 metus ir ankstesnius metus, jie toje sistemoje ir turės pateikti, nauja tvarka galioja už 2019 metus“, – taip pat pabrėžė moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)