Tokį „Jozitos“ veiksmą užfiksavo skandalingais pareiškimais pagarsėjęs Seimo narys Remigijus Žemaitaitis. Feisbuko įraše jis pasidalijo kvito nuotrauka, kurioje matyti, kad Klaipėdos rajone, Klipščių kaime, esančioje „Jozitos“ degalinėje sausio 2 dieną buvo įsigyti du 21 kilogramo talpos SND balionai.

Kaip nurodoma kvite, už juos buvo sumokėti 52 eurai.

Iš šios sumos 16 eurų ir sudaro akcizo tarifas. Tačiau kvite jis neįprastai išskirtas. Įrašyta, kad tai – „Tėvynės Sąjungos–konservatorių įvestas akcizas dujoms buičiai“.

R. Žemaitaitis savo įraše gyrė tokią verslininko poziciją.

„Pagaliau vienas verslininkas prabudo ir pasiuntė Tėvynės Sąjungą–Lietuvos krikščionis demokratus velniop! Tik drąsi visuomenė šios vyriausybės niekšus gali viešinti. Pagarba Šilalės įmonei „Jozita“, kuri nepabijojo ir viešai parodė tikruosius Lietuvos naikintojus, – rašė R. Žemaitaitis.

Šios dujos naudojamos šildymuisi buityje, taip pat paukštynuose, pieninėse, kavinėse, jas pasitelkia mėsos gamintojai.

Jokubauskis: čia konservatorių sprendimas, tad jiems ir priskiriame

Delfi susisiekus su „Jozitos“ vadovu Jonu Jokubauskiu, jis kalbus nebuvo, tačiau patvirtino, kad čekius su neįprastu užrašu išduoda.

„Ar tą čekį matėte? Jeigu matėte, jums turbūt aišku. Jeigu neaišku, atvažiuokite, pakomentuosiu“, – mįslingai kalbėjo J. Jokubauskis.

Jis tvirtino, kad toks užrašas čekiuose egzistuos visą laiką, kol nebus pakeistas tarifas.

„Mes turime išsirinkę teisėtą valdžią ir turime jos klausyti. Toks užrašas bus visą laiką – jei jie šią nuostatą pakeis, užrašas prapuls. O jeigu nepakeis, toks užrašas bus visada, nes jų Vyriausybė tai priėmė. Būtų priėmusi kita dauguma, būtų įrašyta kita (partija). Čia konservatorių sprendimas, tad jiems ir priskiriame“, – samprotavo „Jozitos“ vadovas.

Jis neatsakė, kokią žinią įmonė nori pasiųsti tokiu elgesiu.

Gentvilas sako, kad naftos dujų importas iš Rusijos išaugo 700 proc.

Į situaciją sureagavo ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas. Jis savo feisbuko paskyroje trečiadienį po pietų rašė, kad SND importas iš Rusijos nuo karo Ukrainoje pradžios smarkiai išaugo.

„Nuo karo pradžios suskystintų naftos dujų importas iš rusijos augo 700 proc. Ta pati „Jozita“ nesikuklina pripažinti, kad perka dujas iš ten. O čia matai, Vyriausybė, ėmė jiems dar trukdyti mat“, – nurodė S. Gentvilas.

Anot jo, suskystintos naftos dujos Europos Sąjungoje yra nesankcionuojama prekė, todėl cisternomis vis intensyviau importuojamos.

„Todėl ir buvo imtasi tokio griežto akcizo pakėlimo, apmokestinant Kremliaus eksportą. Ir tai labai teisingas sprendimas“, – paaiškino jis.

Per pastaruosius 5 metus naudodamiesi Energetikos ministerijos parama beveik 2300 daugiabučių namų jau pasikeitė dujų balionus į elektrines virykles, teigė politikas.

„Šiandien klausimai turėtų būti keliami ne Vyriausybei, o toms šalies jozitoms, kodėl jos prekiauja su rusija“, – įrašą užbaigė S. Gentvilas.

Sprendimas susijęs su Lietuvos įsipareigojimais ES

Suskystintos naftos dujos nuo šių metų pabrango, nes gegužę Seimas priėmė Akcizų įstatymo pokyčius, kuriais numatyta, kad tiek buityje, tiek pramonėje naudojamoms dujoms bus taikomas 304,10 euro už toną siekiantis akcizas. Iki šiol tarifas buvo nulinis.

Akcizai didinti ir kitoms degalų rūšims.

Tačiau ar iš tiesų pokyčiai buvo priimti konservatorių iniciatyva?

Apie žaliąją mokesčių pertvarką buvo užsiminta dar 2020 metais patvirtintoje Vyriausybės programoje. Viename iš punktų įrašyta, jog „iki 2024 metų bus panaikintos visos mokesčių lengvatos iškastiniam kurui ir bus visiškai atsisakyta anglių bei naftos produktų vartojimo šilumos sektoriuje“.

Akcizų įstatymo projekto pokyčius paruošė Aplinkos ministerija, kuriai vadovauja Lietuvos liberalų sąjūdžio partijos narys S. Gentvilas.

Visgi šie pokyčiai buvo priimti ne visai Lietuvos politikų iniciatyva. Valdantieji konservatoriai ne kartą pasisakė, kad pokyčių imtis verčia europiniai įsipareigojimai.

„Tai ekonomikai mažiau žalingi mokesčiai. Jų bazės plėtra yra rekomenduojama tarptautinių institucijų daugelį metų ir šis sprendimas pasiūlytas kaip susijęs su „Naujos kartos Lietuva“ planu, už kurį taip pat reikia atsiskaityti ir Europos Komisijai“, – gegužės pradžioje komentavo finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Gintarė Skaistė

Dabartinis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė yra teigęs, kad „žaliojo kurso paketas yra svarbus Lietuvai siekiant gauti įšaldytas Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF) lėšas.

Verslininkai anksčiau piktinosi, kad suskystintas naftos dujas užsimota branginti taip smarkiai, o gamtinių dujų tarifai ir toliau lieka kuklūs.

Pavyzdžiui, gamtinėms dujoms, kurias buitiniai vartotojai naudoja buityje maisto gaminimui ir patalpų šildymui, ir gamtinėms dujoms, naudojamoms verslo reikmėms, ir toliau yra numatytos lengvatos – atitinkamai 1,08 euro už megatvalandę (MWh) ir 0,54 euro už MWh (nuo 2026 m. sausio 1 d. – atitinkamai 1,50 euro už MWh ir 1,00 euro už MWh) siekiantys akcizai.

Tiesa, Aplinkos ministerija yra komentavusi, kad tarifai skiriasi, nes suskystintos naftos dujos esą yra taršesnė degalų rūšis.

Beje, spalį Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvo“ narė Laima Nagienė siūlė nustatyti žymiai mažesnį – 13,94 eurų už toną siekiantį naftos dujų ir dujinių angliavandenilių akcizo tarifą, tačiau šis siūlymas įstrigo parlamente.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)