Kaip rašoma Lietuvos banko pranešime, atlikus elektroninių pinigų įstaigos „ConnectPay“ tikslinį inspektavimą, jo metu nustatyti Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pažeidimai. Už tai bendrovei skirta piniginė bauda ir įpareigojimas ištaisyti nurodytus pažeidimus.

„Inspektavimo metu fiksuota atvejų, kai bendrovė kliento, jo atstovo arba naudos gavėjo tapatybę nustatė netinkamai, neužtikrino tinkamo politiškai pažeidžiamų asmenų identifikavimo proceso, netinkamai įvertino klientų keliamą pinigų plovimo ir teroristų finansavimo riziką, o jų pažinimo informacija buvo neišsami ir neatskleisdavo dalykinių santykių tikslo ir pobūdžio.

Įstaiga nebuvo atlikusi visos savo veiklos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo rizikos vertinimo, nustatyta trūkumų, susijusių su vidaus kontrolės procedūromis, skirtomis tarptautinių finansinių sankcijų įgyvendinimui“, – pranešė Lietuvos bankas.

Už šiuos pažeidimus Lietuvos bankas skyrė „ConnectPay“ 110 tūkst. Eur baudą.

Kaip patikslino bendrovė, bauda skirta už trūkumus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos srityse 2018 sausio–2019 spalio mėnesiais. Anot jų, įmonėje buvo patvirtintas trūkumų šalinimo planas, kuris didžiąja dalimi įgyvendintas dar iki svarstymo Priežiūros tarnyboje.

„Reguliatorius kelia itin aukštus reikalavimus finansų technologijų sektoriui dėl pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos ir mūsų tikslas, nuo pat įmonės įkūrimo, yra šiuos reikalavimus kuo geriau suprasti bei atitikti, o ateityje, taikant inovatyvius sprendimus, tapti pavyzdžiu šioje srityje“, – sako Saulius Racevičius, „ConnectPay“ valdybos pirmininkas.

Pranešama, kad „ConnectPay“ dar iki Priežiūros tarnybos patikrinimo buvo suplanavusi šiemet patrigubinti investicijas į pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sritį. Iš viso 2020 m. šiai sričiai bus skirta 750 tūkst. eurų.

Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos srityje dirbančių darbuotojų skaičius per pastaruosius metus augo trigubai. Iš dabartinių 50-ies „ConnectPay“ darbuotojų su pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencija dirba 25 proc. žmonių. Be to, informuojama, kad bendrovės sprendimu nuo birželio bus atliekamas nepriklausomas pinigų plovimo prevencijos auditas.

„Nuo šios savaitės startuojame su planuotu nepriklausomu auditu – pasamdėme vienus geriausių teisininkų Lietuvoje, kurie dar kartą tikrins, ar tinkamai veikia naujos procedūros ir procesai. Svarbu paminėti, kad Lietuvos Respublikos pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme yra palikta daug vietos interpretacijoms, dėl to labai vertiname galimybę glaudžiai bendradarbiauti su reguliatoriumi“, – sako S. Racevičius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)