„Nieko nedaryti tiesiog negalima, neįmanoma, reikia įvertinti esamą situaciją Lietuvoje. Pajamų nelygybė šalyje yra beveik didžiausia tarp Europos Sąjungos valstybių, šeši kartai (skirtumas – ELTA) tarp daugiausiai ir mažiausiai uždirbančių“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė V. Blinkevičiūtė.

„Pateikimui pritarėme, teiksime savo siūlymus ir labai tikimės, kad valdantieji į juos atsižvelgs, nes be bendro politinio kompromiso priimti siūlymus dėl mokesčių Seime tikrai nepavyks. Turime visi kartu susėdę išspręsti tuos klausimus, mokesčiai turi būti teisingi. (...) Tie kurie uždirba daug, turi prisidėti, solidariai, prie valstybės funkcionavimo“, – akcentavo ji.

Europarlamentarė tikino, kad socialdemokratų siūlymai mokestinėje sistemoje bus konkretizuoti vasaros eigoje, tačiau akcentas bus mokesčių didinimui turtingiausiems šalies gyventojams.

„Mūsų siūlymai bus konkretizuoti vasaros eigoje, kuomet šis klausimas siūlymas grįš į svarstymo stadiją Seime. Mums visiems dabar nesuprantama, kodėl pamažinti mokesčiai turtingiausiems ir atėjo iš Vyriausybės toks siūlymas. Tai ydingas dalykas ir reikia jį keisti“, – sakė politikė.

Tačiau V. Blinkevičiūtė aiškino esanti nusivylusi, kad valdantieji pateikė, anot jos, ne mokesčių reformą, o kosmetinius pakeitimus, iš kurių į biudžetą būtų galima surinkti vos apie 100 mln. eurų lėšų.

„Valdantieji, konservatoriai žadėjo po rinkimų, kad vienas iš prioritetinių dalykų yra mokesčių reforma. Deja nieko nepavyko padaryti, baigiantis kadencijai ateina su tam tikrais siūlymais ir pagal tam tikrus paskaičiavimus gali būti, kad jeigu bus priimti šie mokesčių pakeitimai, tai į biudžetą būtų surinkta apie 100 mln. eurų lėšų, gal truputį daugiau. Tai iš tikrųjų, kokia čia reforma. Tai kosmetika ir dėl to gaila, nes problemų be galo daug“, – teigė LSDP pirmininkė.

„Apie 400 tūkst. žmonių Lietuvoje vos suduria galą su galu, tai reikia spręsti tas problemas“, – pažymėjo ji.

ELTA primena, kad antradienį Seimas po pateikimo pritarė daug diskusijų sukėlusiam mokesčių reformos paketui.

Už Finansų ministerijos pristatytą mokesčių reformos dalį balsavo 72, prieš 31, susilaikė 22 Seimo nariai. Pagrindiniu komitetu svarstysiančiu įstatymo projektus patvirtintas Biudžeto ir finansų komitetas, pataisos į parlamento posėdžių salę grįš rudens sesijos metu.

Vyriausybės teikiamoje mokesčių reformoje numatomi keturi Finansų ministerijos inicijuojami įstatymų pakeitimai bei trys – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Juose – pokyčiai individualia veikla užsiimantiems žmonėms, lengvatų reguliavimas, Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo pakeitimai bei minimalios nedarbo socialinio draudimo išmokos nustatymas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)