„Vertinant kontrabandos problemą, vertinant tai, kad mums yra poreikis šiandien turėti pareigūnus prie sienos su Baltarusija... Tai tikrai vertiname ir dėliojamės galvodami apie tam tikrus sprendimus, sprendžiant konkrečiai šias problemas“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Bilotaitė.

Visgi, pridūrė ministrė, kol kas nėra duomenų, ar tokį sprendimą reikėtų priimti dėl šiuo metu kylančių grėsmių.

„Kalbant apie grėsmes, apie tai, ar dabar yra tokios grėsmės, kad turėtume uždaryti – tai šiuo metu tokios informacijos nėra. Bet mes tikrai vertiname ir Lietuva yra pasiruošusi atitinkamus scenarijus, susiderinusi su atitinkamomis mūsų institucijomis“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, šiuo metu svarbu turėti ir su kaimyninėmis valstybėmis sinchronizuotą veiksmų planą dėl pasienio saugumo. Šiuo klausimus, priminė ministrė, ji su Lenkijos, Latvijos ir Estijos kolegomis aptars pirmadienį Varšuvoje.

„Lietuva yra pasiruošusi sienos uždarymo planą. Jis yra skirtingų lygių. Mes jį pristatysime ir aptarsime su kolegomis, kad esant atitinkamiems grėsmės lygiams, kartu sinchroniškai galėtume atlikti tuos pačius veiksmus ir sprendimus“, – sakė A. Bilotaitė.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda yra minėjęs, kad Lietuvai bei kaimyninėms Latvijai ir Lenkijai gali tekti uždaryti sieną su Baltarusija, jeigu saugumo situacija dėl į Baltarusiją atvykusios karinės samdinių grupuotės „Wagner“ taptų itin komplikuota. Visgi, G. Nausėda akcentavo, kad tai būtų kraštutinė priemonė.

Tuo tarpu premjerė Ingrida Šimonytė atsargiai vertino galimybę uždaryti daugiau nei du pasienio kontrolės punktus su Baltarusija. Vyriausybės vadovė atkreipė dėmesį, kad tokie vienašališki sprendimai galėtų neigiamai atsiliepti kitoms kaimyninėms valstybėms. Todėl, pasak jos, atsiradus tokių sprendimų poreikiui, Lietuva, Lenkija ir Latvija sutarė veiksmus koordinuoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją